Bekijk het origineel

Tijdelijk geen vragen insturen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tijdelijk geen vragen insturen

6 minuten leestijd

Door de enorme toevloed van vragen voor deze rubriek is het ons niet mogelijk binnen redelijke termijn te antwoorden. We moeten daarom helaas een tijdelijke inzendstop invoeren. Tot nadere aankondiging kunt u dus geen vragen meer insturen. Zo gauw dit weer mogelijk is zullen we dat hier vermelden. druk 1977; A. J. Gierveld, Het Nederlandse huisorgel in de 17e en ISe eeuw, Utrecht 1977. Bekende buitenlandse dissertaties zijn o.a.: Walter Haacke, Die Entwicklungsgeschichte des Orgelbaus im Lande Mecklenburg-Schwerin, Wolfenbüttel, 1955; Theodor Peine, Der Orgelbau in Frankfurt am Main und Umgebung von den Anfangen bis zur Gegenwart, Frankfurt a. M., 1956; Norbert Dufourcq, Esquisse d'une histoire de l'orgue en France du XlIIe au XVIIIe siècle. Paris 1935.

Auto met Staart
Een poos geleden werd in deze rubriek gezegd, dat een rubber strip geen nut zou hebben tegen de onaangename schokken van statische elektriciteit, omdat die gauw zou afslijten en niet zou geleiden. Maar die strippen bevatten toch een metalen kern? En bij het laden en lossen van tankauto's gebruikt men toch ook kabels om de statische elektriciteit af te voeren? Antwoord — Wij zagen herhaaldelijk rubber strips in gebruik die geen metaal bevatten! U zult het met ons eens zijn, dat dat geen enkele betekenis heeft! En ook bij de strippen met metalen kern plaatsen wij heel wat vraagtekens. Want als die kabel voortdurend over de grond sleept slijt hij vlug af en dan doet hij uiteraard niets meer. Bovendien zal de auto juist in droge lucht veel statische elektriciteit verzamelen. Ligt nu de kabel bij het stilstaan op droge grond of raakt de metalen kern geen goede geleider, dan kan óók geen statische elektrici-' teit worden afgevoerd! Nu komt het wonderlijke: veel mensen hebben niet in de gaten dat de kabel of strip al lang niets meer doet. Maar als je er naar vraagt geven ze er toch hoog van op en ze voelen het duidelijk. Mogen wij dat inbeelding noemen of niet?

Dat men bij het laden of lossen van tanks met brandbare inhoud grote voorzorgen neemt spreekt vanzelf. De vonkjes van statische elektriciteit zouden daarbij ontploffingen en dus grote rampen kunnen veroorzaken. Maar... die tankwagens gebruiken echt geen over de grond slepende strip of kabel. Ze sluiten een ontladingskabel aan op een prima geleider die in de grond gaat!

Zwart hout
Ik verwerk vaak merbau hout en krijg dan zwarte handen, die ik met geen mogelijkheid schoon kan krijgen. Men raadde mij aan sinaasappelsap of citroensap te gebruiken. Ze werden er alleen maar blauw van! Antwoord — Doet u het dan eens zo. U houdt uw handen onder de warme kraan en laat heet water (zo dat u het net verdragen kunt) er over stromen, zodat de poriën, goed geopend zijn. Dan sluit u de kraan en u giet glorix in een handpalm. Dat wrijft u over uw handen alsof het zeep was. U laat dat een minuut intrekken. U zult de kleurstof dan zien verdwijnen. Daarna wast u uw handen met warm water en dan met koud water en u droogt ze goed af. U mag dit niet elke dag doen, want dan vernielt u uw huid, maar een paar maal in de week kan wèl. Wordt uw huid er wat schraal van dan mag u hem invetten met wat blanke vaseline. vochtigheid in huis. In de ouderwetse huizen met muren zonder isolatie en soms maar enkele uren per etmaal de kachel aan, hoefde dat niet. De mensen kwamen trouwens vaak van buiten en brachten vocht mee in hun kleren. Nu, met de cv., is dat anders. De biezen drogen wat eerder uit en breken dan gemakkelijk. Dat nat maken moet u echter niet overdrijven. Een paar maal in de week met een vochtige doek afwrijven is al voldoende. '

Zwetende kist
Mijn Estd 200 Standaard diepvrieskist transpireert heel erg, het meest aan de lichtzijde. Hij staat op een frisse plaats, niet in de kelder. Is ef iets aan te doen? Antwoord — Zweten is vocht dat van binnen naar buiten gaat! Wij betwijfelen of het inderdaad vocht is dat van binnen komt en denken veel meer aan beslaan, dus aan condenseren van waterdamp. Dit kunt u op twee manieren tegengaan. Op de eerste plaats kunt u de ruimte waar de kist staat beter ventileren. Op de tweede plaats kunt u de buitenkant van de kist beplakken met kurkplaten of piepschuim (polystyreen). Wij vrezen echter, dat in het laatste geval andere plekken gaan beslaan. Daarom lijkt luchtverversing ons beter.

Onze klusjeslieden
Welke vergunningen en paperassen heb je nodig als je een erkend klusjesbedrijf wilt beginnen? Welk werk mag je dan uitvoeren ? Antwoord — Slechts één vergunning: die van de Kamer van Koophandel. Deze eist echter, dat u het Middenstandsdiploma bezit en voorts, dat u op elk gebied waarop u gaat klussen (waterleidingen, elektra, schilderwerk, metselen enz.) het daarvoor vereiste vakdiploma bezit! Vandaar dat er zo weinig klusjeslieden en zoveel werklozen zijn... Maar onze erkende gas- en waterfitters, metselaars, timmerlieden en schilders (die nooit meteen komen als je ze nodig hebt) mompelen iets van beunhazerij.

Beestjes in de biezen
Op onze keukenstoelen hebben wij biezen matten. Er zitten grote aantallen beestjes in, niet groter dan speldeknoppen. Wij hebben een hond en enkele parkieten, maar daar komt het toch niet van? Antwoord— U zou ons enkele van de beestjes in een stevig doosje kunnen toesturen. Dan kunnen wij met zekerheid zeggen wat het zijn. Wij vermoeden echter, dat het stofluisjes zijn, die leven van de schimmel op de biezen. Die schimmel is overigens zo fijn dat u ze met het blote oog niet eens kunt zien! U neemt een doek en maakt die goed vochtig in spiritus en veegt daarmee de biezen aan onder- en bovenkant af. Daarna laat u ze goed drogen in de zon of in een kamer waar gestookt wordt. De diertjes zijn dan wel weg. Er zijn natuurlijk nog vele andere vloeistoffen die helpen (petroleum, insecticiden enz.) maar die geven lucht af aan uw kleren of zijn niet zo gezond. De spirituslucht is na één dag wel weg en anders legt u eerst een poos een doek of kussen op de te gebruiken stoelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Tijdelijk geen vragen insturen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 november 1981

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken