Bekijk het origineel

Minder toename verkeersintensiteit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minder toename verkeersintensiteit

Stabilisatie beroeps-en particulier vervoer

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Uit tellingen van het centraal bureau voor stijging van nog maar en

toon
de statistiek (CBS) in Rijswuk blijkt, dat de verkeersintensiteit op de wegen buiten de bebouwde kom de afgelopen drie jaar steeds minder snel is toegenomen. Volgens J. Voordouw van het CBS is de echte snelle groei er zowel bij het beroepsals bij het particuliere vervoer uit.

Het CBS hanteert bij haar tellingen een indexcijfer, waarbij 1972 is gesteld op 100 per maand. Was tot en met 1977 elk jaar opnieuw een stevige groei te zien, vanaf 1978 is een zekere stabilisatie waar te nemen.

Op de autosnelwegen steeg het indexcijder van 1978 ten opzichte van het jaar daarvoor per maand gemiddeld met 9, in 1979 met 6 en vorig jaar met 8. De niet-autosnèlwegen stegen in 1978 gemiddeld per maand nog maar met 5, het jaar daarna met 4 en vorig jaar zakte het indexcijfer zelfs rnet 4. De secundaire wegen (provinciale wegen) vertoonden eenzelfde beeld: 1978 ten opzichte van 1977 een stijging van 6 per maand, in 1979 een

stichting

antwoord
Prof Dr Ir J Nel Be IHBO

t^^ SurdlaTden ^aV^f e
(1978) naar plus 1 (1979) tot een gelijkblijvend cijfer over vorig' jaar, zo bUjkt volgens het CBS.

Verband

Ook de totaalcijfers van het CBS wijzen de laatste drie jaar meer en meer naar een stabilisatie. In 1978 bedroeg de stijging gemiddeld per niaand tegenover 1977 nog 7, 1979 steeg met vier en-vorig jaar bleef de stijging op dat cijfer steken: plus vier. Volgens Voordouw ligt een verband met de verslechterde economische situatie wel voor de hand, maar is volgens het CBS niet aanwijsbaar. .„Wel is het zo dat personenauto's gemiddeld duidelijk minder worden gebruikt — ik denk aan bijvoorbeeld boodschappen doen met de wagen — en dat de vrachtwagens langer dan vroeger stil staan door gebrek aan opdrachten. Dat zijn zaken die natuurlijk wel naar die economie verwijzen", aldus Voordouw.

Afnemend

Volgens een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland — de drukst bereden provincie in oris land — is het verkeer in deze provincie de afgelopen drie jaar in intensiteit eveneens gestabiliseerd. „Wij hebben 38 telpunten op secundaire en tertiaire wegen binnen Zuid-Holland, mechanische tellers die elke dag van het jaar het aantal passerende auto's registreren". Wat de werkdagen betreft is de verkeersintensiteit sinds 1978 niet meer toegenomen. „Het verkeer in de weekeinden neemt zelfs sinds die tijd af", aldus de woordvoerder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Minder toename verkeersintensiteit

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 december 1981

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken