Bekijk het origineel

Brezjnjev: „Geen kernwapens meer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brezjnjev: „Geen kernwapens meer"

2 minuten leestijd

MOSKOU — De Russische president Leonid Brezjnjev heeft vandaag verklaard dat de Sovjet-Unie eenzijdig heeft besloten geen nieuwe kernwapens in Europa te plaatsen. Dat is door radio Moskou bekendgemaakt.

Brezjnjev zei ook dat de SovjetUnie van plan is „dit jaar nog het aantal middellange afstandsraketten te verminderen". Brezjnjev deed deze uitspraak in een toespraak tot een belangrijk vakbondscongres in het Kremlin. De Bussische televisie zond de toespraak niet uit, waardoor een nieuwe geruchtenstroom op gang kwam over de gezondheidstoe- • stand van de president. Brezjnjev zei dat de maatregel van kracht zal blijven tot de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten in Geneve overeenstemming bereiken over de beperking van het aantal kernwapens, of tot de Verenigde Staten overgaat tot plaatsing van nieuwe kernwapens in West-Europa.

De NAVO besloot in 1979 in 1983 te beginnen met de plaatsing van 572 Pershing 2 en kruisraketten als antwoord op de nieuwe Russische wapens voor de middellange afstand. Een Westerse diplomaat in Moskou zei dat de aankondiging van Brezjnjev duidelijk gericht was op de Europeanen.

Gisteren zei een functionaris van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dat de Sovjet-Unie op dit moment 300 SS-raketten op Europa gericht houdt, en dat wordt gewerkt aan vijf nieuwe lanceerbases.

Volgens de Amerikaanse functionaris zouden de Russen zes maal zoveel kernwapens in Europa hebben als de Amerikanen. Eerder al verwierp de Amerikaanse regering een voorstel van Brezjnjev om voor de duur van de onderhandelingen te stoppen met plaatsing van nieuwe wapens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Brezjnjev: „Geen kernwapens meer

Bekijk de hele uitgave van maandag 15 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken