Bekijk het origineel

Meubels opnieuw bekleden vaak de moeite waard

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meubels opnieuw bekleden vaak de moeite waard

4 minuten leestijd

Dik, rond, hier en daar kaal. Zeker meer dan tien jaar oud. Hij heeft lief en leed gedeeld. Gezelschap gekoesterd. Er zomaar afstand van doen kan niet. Je bent aan hem gehecht. Een facelift is de oplossing. Een tweede jeugd, waardoor hij weer, als vanouds, een plezierige metgezel wordt. Comfortabel én eigentijds.

Dit verhaal gaat over een tweezitsbank, die zijn beste tijd heeft gehad. Althans, als je alleen op zijn uiterlijk afgaat. Want feitelijk is hij nog even vitaal als jaren terug. Zijn jasje is dan wel versleten, maar dat hoeft nog geen reden te zijn om hem naast de vuilnisbak te zetten.

Wie op de kleintjes past, die zou de mogelijkheid van het opnieuw laten stofferen van zitmeubels eens moeten overwegen. Het aanbod in meubelstoffen is enorm, zodat het geen probleem zal geven een stofje te kiezen dat. uitstekend bij de overige componenten van het bestaande interieur past. Er is heel wat te koop, voor acceptabele prijzen, vanaf ongeveer ƒ 30,- de strekkende meter.

Het is een foute veronderstelling dat een meubel versleten is als de bekleding begint kaal te worden. Het is juist het binnenwerk dat bepalend is voor het zitcomfort. Een van Nederlands vooraanstaande meubelfabrikanten merkte eens op: als iemand bij ons zou komen met de vraag of de bank die hij vijf jaar geleden bij ons gekocht heeft, opnieuw gestoffeerd kan worden, dan zeggen we daar geen nee tegen. Het is voor ons een bewijs dat we een goed produkt hebben geleverd, en dat de klant vermoedelijk omwille van zijn budget destijds met een goedkopere stof genoegen heeft genomen.

Stof

Het is heel belangrijk de juiste stof te kiezen. Niet alleen moet deze bij het interieur passen, maar tevens en vooral bij de vorm van het meubel. Heeft een fauteuil of bank een opvallende lijn, die alle aandacht voor zich opeist, dan is een stof zonder dessin, en niet al te gestructureerd, het best. Dán krijgt de vorm van het meubel het juiste accent. Een licht getinte stof verdient in zo'n geval over het algemeen meer voorkeur dan een donkere, omdat lichte tinten meer de neiging hebben vormen te accentueren. Heeft het meubel een vrij strakke, zakelijke vorm, dan hebben we wat stofkeuze betreft een grote vrijheid. Al is enige ingetogenheid wel op zijn plaats. Als je op een goed meubel lekker ontspannen wilt zitten, moet de stoffering in elk geval rust uitstralen. Verdient een meubel een niet al te opvallende plaats, kies dan geen opzichtige stof. Dat zou niet passen.

Afgezien van persoonlijke voorkeuren geven trends op dit moment voor meubels lichte, witte, grijze en pastelkleurige tinten aan. Het aanbod in meubelstoffen dat daarbij aansluit is erg groot. Een ding moet u altijd doen alvorens u een beslissing neemt over het nieuwe jasje van uw zitmeubel: neem een aantal stalen mee naar huis en beslis daar welke stof het best bij vloerbedekking, gordijnen en wandbekleding past. Nog één tip: aangezien veel eigentijdse meubels beschikken over losse zit- en rugkussens, kunt u deze kussens het beste laten voorzien van een losse hoesmet- rits, zodat ze gemakkelijk gereinigd kunnen worden.

Alternatief

Het laten stofferen van zitmeubels mag zeker geen uit nood geboren oplossing zijn. Het is een bewuste keus als alternatief voorde aanschaf van nieuwe meubels. U bent in ieder geval voordeliger uit, al is een dergelijke oplossing ook niet goedkoop. Vergeleken met nieuwkoop scheelt opnieuw stofferen ongeveer de helft in prijs.


Kies daarom een goede kwaliteit stof. Een nieuw stofje alleen is meestal niet voldoende. Ook de laag onder de stoffering op de veren of de geschuimde kern moet soms vernieuwd worden. Laat die laag van dacron, vlas, paardehaar, wol of ander materiaal in elk geval ook vervangen. Het is van belang voor het behoud van de nieuwe meubelstof. Die slijt namelijk niet zozeer door het schuren van billen en rug, maar veel meer door de druk op een te harde of ruwe ondergrond. Vergelijk in dat opzicht het sneller slijten van tapijt op een keiharde ondervloer in vergelijking tot het slijten van tapijt op enigszins verend ondertapijt.

Laat ook het houtwerk controleren op eventueel aanwezige houtworm. Ook het opnieuw afwerken van het hout kan nodig zijn. En heeft u moeite met het vinden van een goede stoffeerder, neem dan contact op met de leverancier van uw oude zitmeubel. In de meeste gevallen kan hij u wel verder helpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 64 Pagina's

Meubels opnieuw bekleden vaak de moeite waard

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 64 Pagina's

PDF Bekijken