Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Ingrediënten (III)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ingrediënten (III)

2 minuten leestijd

Onder het kopje ingrediënten wordt ons verteld uit welke bestanddelen ons voedsel bestaat. Dat gaat - om zoveel mogelijk bij de belevingswereld van de huisvrouw aan te sluiten - kookboeksgewijs: eerst de meest voorkomende stof, dat het tweede belangrijkste bestanddeel, enzovoorts. Zonodig wordt bij een bepaald hoofdingrediënt ook nog een „onderverdeling gemaakt". De hoeveelheden van de diverse ingrediënten hoeven niet te worden meegedeeld; behoudens enkele uitzonderingen. Het oliegehalte in slasaus, fritesaus of mayonaise moet bijvoorbeeld wél worden vermeld.

Verder staat erop het etiket aangegeven welke hulpstoffen (additieven) zijn gebruikt. De werking daarvan is lang niet altijd voor iedereen duidelijk: wat een anti-klontermiddel of een anti-schuimmiddel is begrijpt elke huisvrouw en ook zal ze wel vermoeden wat de fimctie is van geur- en smaakstoffen, conserveermiddelen en verdikkingsmiddelen. Maar wat zijn antioxidanten, emulgatoren, smeltzouten, stabilisatoren en zuurteregelaars? In de brochure „Wat leest u op 't etiket" wordt een en ander op overzichtelijke wijze uit de doeken gedaan. Het kan zijn dat achter de groepsnamen van hulpstoffen ook de chemische benaming staat of een zogeheten E-nummer (duidend op een toegelaten hulpstof). Wie precies wil weten welke stof er met zo'n E-nummer wordt bedoeld (het Enummer is in ons land nog niet verplicht) kan contact opnemen met de keuringsdiensten van waren, de afdeling voorlichting van hét ministerie van Volksgezondheid en milieuhygiëne of het Voorlichtingsbureau voor de voeding in Den Haag, Het zal duidelijk zijn dat op het etiket moet staan wrie de fabrikant of handelaar is. Het aardige daarbij is, dat ook een produktiepartijcode moet zijn vermeld zodat in geval van klachten kan worden nagegaan tot welke partij het artikel behoorde en waar het werd geproduceerd.

Maar met het noemen van de fabrikant zijn we er niet: het moet de consument ook duidelijk zijn uit welk land of uit welke streek of plaats het voedingsmiddel afkomstig is. Bij Goudse kaas zou men dan mogen verwachten dat deze ook uit Gouda afkomstig is, maar juist in zo'n geval moet wel op de verpakking staan waar de kaas wel is gefabriceerd omdat de naam alleen duidt op het type kaas. Van camembert mag men als er niets bijstaat, gevoeglijk aannemen dat het uit Frankrijk komt, want dat is het land van uitvinding; komt het produkt uit Denemarken, dan moet dat op het etiket staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Ingrediënten (III)

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 maart 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken