Bekijk het origineel

Bolgewassen planten in het voorjaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bolgewassen planten in het voorjaar

4 minuten leestijd

Bolgewassen planten in het voorjaar? Ja, inderdaad is dat met verschillende bolgewassen en ook knollen het geval. Enerzijds omdat verschillende van deze gewassen niet winterhard zijn, en anderzijds omdat sommige van deze mooie tuingewassen zowel in het voorjaar als in het najaar geplant kunnen worden.

We zullen eens een greep doen uit het sortiment dat wel specifiek bedoeld is voor de voorjaarsplanting. Allereerst nemen we de knolbegonia's; hoewel ze over enige tijd nog de tuin in kunnen, moeten we toch reeds nu onze maatregelen nemen en de begoniaknollen gaan opzetten, zodat ze ongeveer half mei naar buiten kunnen. Het kan zijn dat men de knollen van het vorig jaar heeft overgehouden of dat men nieuwe heeft (of zal aanschaffen). In ieder geval zijn er een, paar punten waar men om moet denken; in de eerste plaats heeft de begoniaknol een onder- en een bovenkant. Vanzelfsprekend, zal men zeggen, maar voor een leek soms moeilijk te zien. De bovenzijde is hol, de onderkant is bol van vorm.

Men neemt een bakje of kistje gevuld met turfmolm of met potgrond, hierop worden de knollen uitgelegd op korte afstand van elkaar. Men drukt ze min of meer in de grond, dat is reeds voldoende. Dan wordt het geheel vochtig gemaakt en ook vochtig gehouden op een warme en lichte plaats. Na korte tijd ziet men de groei beginnen en zo houdt men ze totdat de tijd aanbreekt om ze in de tuin te planten. Heeft men oude en overjarige knollen, dan is het ook mogelijk deze te delen: men snijdt de knol door, zodat er op iedere helft een aantal knoppen te zien is. Even een dag laten drogen en dan behandelen als eerder is gezegd.

Het begionassortiment is dermate groot dat we geen bepaalde soorten zullen noemen. Ieder kent de grootbloemige en dubbele soorten, maar ook-de mooie enkelbloemige soorten met hangende takken zijn in een woord prachtig. Een geheel ander gewas is de Trigidia, zoals op de foto is te zien een aparte bloem. En in meer opzichten is ze een aparte verschijning, iedere bloem bloeit namelijk maar een dag. Voordat men echter zegt, zoiets moet ik niet, stel u gerust, de volgende dag staat er alweer een volgende bloem te pronken. Als men dus een groepje van deze kleine knolletjes bijeen zet heeft men steeds andere bloemen en ook in verschillende kleuren. Ze zijn er in rood, wit, geel en oranje, bovendien geven de spikkels een eigenaardig accent aan de bloem.

Sparaxis

Nauw hieraan verwant is de Sparaxis; een zeer laagblijvend knolgewas dat niet hoger wordt dan plm. 25 cm.. Men kan zowel in het najaar als in het voorjaar planten, de bloei zal bij de latere planttijd dus ook later vallen. Alle denkbare kleuren kunnen er in voorkomen, behalve blauw. Ook deze kan men het beste in kleine groepen zetten wat vooraan in de border of in de randen. Men rooit ze weer in het najaar en dan vorstvrij bewaren. Ook in maart of april plant men de ranonkels. De kleine klauwen drukt men plm. 5 cm diep in de losse grond op een zonnige plaats. De bloei valt midden in de zomer, dus juni of juli. De mooie gemengde kleuren van de dubbele bloemen vallen altijd op, temeer daar ze op een flinke stengel staan; daardoor zijij ze bovendien ook zeer geschikt als snijbloem. Ook deze worden in het najaar weer gerooid en droog en vorstvrij bewaard tot het volgende seizoen. Als men ze heel vroeg opplant in een pot kunnen ze ook in april of mei reeds in huis of kas in bloei komen.

Als slot voor deze keer de Omithogalum thyrsoides: een hele mond vol. Deze zal meer bekend zijn als „Zuidenwind"-lelie. Een naam die overigens totaal niets zegt. Ook deze plant men nu, ze bloeien in de zomer met aarvormige trossen op flinke stengels en zijn als snijbloem zeer geschikt, daar ze reeds vanaf dat de eerste bloem uitkomt, te snijden zijn en dan geheel in bloei komen.

Florist

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 1982

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bolgewassen planten in het voorjaar

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 april 1982

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken