Bekijk het origineel

STRANDEN EN WEGEN OVERVOL

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

STRANDEN EN WEGEN OVERVOL

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het uitzonderlijk fraaie weer heeft de afgelopen Pinksterdagen tienduizenden Nederlanders naar de kust gelokt. Van de 720.000 buitenlanders die de feestdagen in ons land doorbrachten zocht eveneens het merendeel verpozing aan de Noordzeestranden, ook de Friese meren en het IJsselmeer, alsmede de grote steden kregen een aanzienlijke hoeveelheid buitenlandse gasten te verwerken.

Omdat de meesten pas gisteravond aan de thuistocht begonnen ontstonden er gisteravond laat kilometerslange files. Na negen uur was het aantal verkeersopstoppingen dusdanig dat de politie verkeerscentrale te Driebergen moest volstaan met het noemen van de voornaamste knelpunten.

Het aantal gasten van over de grens overtrof dat van vorig jaar, Pinksteren glansrijk: toen kwamen er niet meer dan 600.000 buitenlanders naar ons land. Het record staat nog steeds op naam van het jaar 1977 toen met Pinksteren 820.000 buitenlandse toeristen konden worden geregistreerd.

Door het uitgesproken strandweer waren de bezoekcijfers aan de verschillende attractiepunten over het algemeen lager dan vorig jaar. Vooral de musea en dierenparken trokken opmerkelijk weinig belangstelling. De Floriade, zo constateerde het Nationaal bureau voor toerisme, was goed voor 130.000 bezoekers. Het ponypark Slagharen werd door 55.000 mensen met een bezoek vereerd, de Beekse bergen en de Efteling mochten er ieder zo'n 50.000 begroeten.

Bijna elke verblijfsaccommodatie aan de kust was bezet. Naast de hotels, bungalows en campings aan de stranden van Noord- en Zuid-Holland en Zeeland konden ook de eigenaars van kampeerterreinen, hotels en bungalows direct achter de kust spreken van een goede bezetting. Ook in Amsterdam en Den Haag was alles nagenoeg uitverkocht, met uitzonderingvan de duurste hotels.

Dank zij het feit dat de meesten van te voren een reservering hadden gemaakt deden zich bij het onderbrengen van gasten geen grote problenjen voor. De meeste VVV' konden ook toeristen zonder reservering in de eigen plaats of directe omgeving onder dak brengen.

Alleen in de kop van Noord-Holland waren veel mensen door het tekort aan campings genoodzaakt hun tenten illegaal in bossen of weilanden op te zetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

STRANDEN EN WEGEN OVERVOL

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 juni 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken