Bekijk het origineel

Compromisvoorstel Bonn in aardgasleidinggeschil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Compromisvoorstel Bonn in aardgasleidinggeschil

Corterier:,, Kredietbeperking kan weerstand opheffen"

3 minuten leestijd

WASHINGTON — De Westduitse staatssecretaris van buitenlandse zaken. Peter Corterier. heeft maandag in Washington het denkbeeld geopperd dat de Amerikaanse regering mogelijk haar weerstand tegen de Westeuropese invoer van Russische aargas zou kunnen opgeven in ruil voor beperking van de Europese kredietverlening aan de Sovjet-Unie.

Hij deed dat tijdens een gesprek met leden van de Amerikaanse regering over het gasleidinggeschil en andere zaken. Corterier oefende kritiek op de Verenigde Staten omdat ze geen overleg met hun Europese bondgenoten hebben gepleegd over de verscherping van de Amerikaanse maatregelen tegen de Sovjet-Unie. Deze komen er op neer dat niet alleen Amerikaanse bedrijven maar ook hun dochterondernemingen in het buitenland en buitenlandse licentiehouders niet aan de aanleg van de gasleiding mogen meewerken, op straffe van aanzienlijke boetes.

Corterier opperde de mogelijkheid dat de Amerikaanse regering misschien alsnog bereid zou zijn haar weerstand op te geven als daar tegenover zou staan dat haar Westeuropese bondgenoten zouden instemmen met de voorstellen van Washington voor beperking van de kredietverlening aan de Sovjet-Unie. Hij voegde er aan toe niet op een onmiddellijk antwoord te rekenen gezien de machtswisseling op het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Te afhankelijk

Zoals eerder gemeld heeft de Amerikaanse regering er bezwaar tegen dat haar Westeuropese bondgenoten grotendeels van hun energievoorziening afhankelijk worden van de Sovjet-Unie. Ook vindt men in Washington dat kredietverlening aan de Sovjet-Unie op het ogenblik niet gepast is gezien de aanwezigheid van Russische troepen in Afghanistan en de Russische bemoeienis met Polen. De Europese afnemers van het Russische gas leveren het materiaal voor de pijpleiding op krediet.

Ongerijmd

Corterier zei dat de Amerikaanse bondgenoten in Europa, West-Duitsland in het bijzonder, niets ophebben met het beleid van Washington om de Oost-Westhandel en de economische betrekkingen tussen het Westen en het Oostblok te hanteren als een wapen tegen de Sovjet-Unie. Hij wees ook op het ongerijmde van het Amerikaanse beleid om de pijpleidingsplannen te willen doorkruisen maar volop graan te blijven leveren aan de Sovjet-Unie.

„Als het er werkelijk om gaat de Sovjet-Unie schade te berokkenen,— en wij geloven niet in zo'n beleid -T zou dat het beste kunnen worden bereikt door weer een graanembargo in te stellen", aldus Corterier. In Washington is maandag vernomen dat een vergadering van leden van het Amerikaanse kabinet over de komende onderhandelingen met de Sovjet-Unie over een nieuwe graanovereenkomst met dat land is uitgesteld. Dat heeft te maken met het aftreden van Alexander Haig als minister van buitenlandse zaken en zijn opvolging door George Schultz.

Pravda: voordelen

Het Russische partijblad Pravda heeft maandag voor de eerste keer erkend dat het „contract van de eeuw" voor de levering van Siberisch gas aan Europa voor de Sovjet-Unie politieke en economische voordelen heeft. Volgens de Pravda kan deze levering „het wederzijds begrip in de geest van de Helsinki-akkoorden", de samenwerking en het vertrouwen tussen de staten bevorderen. De Westerse kredieten voor de bouw van de Euro-Siberische gasleiding stellen de Sovjetregering in staat ander geld te besteden aan de uitvoering van andere economische programma's. Onder de kop „Het contract van de eeuw en de zaak van de vrede" veroordeelt het centraal comité van de partij de handelsobstakels die de Verenigde Staten hebben opgeworpen voor de uitvoering van het project.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juni 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Compromisvoorstel Bonn in aardgasleidinggeschil

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juni 1982

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken