Bekijk het origineel

Zweden verontrust over Sovjet-vloot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zweden verontrust over Sovjet-vloot

Noors protest in Moskou

2 minuten leestijd

STOCKHOLM — In toenemende mate stijgt in Zweden de verontrusting over de intensiteit waarmede de Sovjet-Unie de Zweedse zeegrenzen schendt. De Zweedse opperbevelhebber van de marine, vlce-admiraal Rudberg uitte zich gisteren bijzonder verontrust over de vele duikboten, die we niet ontdekken en van wie wij niet weten welke opdracht ze hebben.

Zijn verontrusting heeft ook weerklank gevonden in Denemarken, dat met hetzelfde probleem geconfronteerd wordt. De Zweedse minister van buitenlandse zaken Ullsten daarentegen meent, dat we de schendingen van de Zweedse soevereiniteit niet moeten overdrijven.

In de afgelopen jaren heeft Zweden vanuit de neutraliteitsgedachte zijn marine ernstig verzwakt. Veel schepen zijn buiten dienst gesteld en niet vervangen. De stranding van de Russische duikboot bij de Zweedse oorlogshaven Karlskrona heeft echter felle kritiek op dit beleid uitgelokt. Het parlement besloot daarop de marine te machtigen om met ingang van volgend jaar juni, in geval opnieuw schendingen plaats vonden, in te mogen grijpen, zonder verdere toestemming.

Inmiddels is ook Noorwegen tot actie overgegaan. Het heeft gisteren in Moskou fel geprotesteerd tegen de illegale aanwezigheid van vijf Russische oorlogsbodems in Noorse wateren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Zweden verontrust over Sovjet-vloot

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1982

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken