Bekijk het origineel

Australië kiest voor UCN-procédé

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Australië kiest voor UCN-procédé

Bouw verrijkingsfabriek nog onzeker

2 minuten leestijd

ALMELO — „Een belangrijke erkenning van de ultra:entrifugeteclinologie." Zo noemt directeur mr. J. Ph. van riasselt van Ultra Centrifuge Nederland (UCN) het besluit 'an de Australische regering om te kiezen voor het uranium'errijkingssysteem dat Nederland, Duitsland en Engeland iamen hebben ontwikkeld.

[Van Hasselt wijst er op dat de ulracentrifugemethode in Australië de lodige concurrentie had van andere nethoden van uraniumverrijking. In Ie markt waren Japan, Frankrijk en 'de VS, Van Hasselt: „Het zegt nogal wat als die landen afvallen."

Volgens Van Hasselt zijn de regeringen van de Urenco-landen ingelicht. Het ministerie van Economische zaken wil slechts kwijt dat er nog deze week of begin volgende week een brief over deze zaak naar de Tweede kamer gaat.

De Australische beslissing betekent overigens nog niet dat de bouw van een verrijkingsfabriek al vaststaat. Met name de markt voor verrijkt uranium in Azië zal eerst moeten worden verkend. Op het ogenblik is er in de wereld heel weinig vraag naar verrijkt uranium.

Studie

Van een verdere studie zal afhangen of er in Australië perspectief is voor een uraniumverrijkingsfabriek. Als die studie positief uitvalt zal er ook nog moeten worden onderhandeld over de verkoopprijs van de ultracentrifugetechnologie. Van Hasselt: „Het moet Australië natuurlijk wel wat waard zijn om zo'n stuk techniek in huis te halen." Het besluit over de bouw van de verrijkingsfabriek verwacht Van Hasselt over een paar jaar.

Komt de verrijkingsfabriek er inderdaad dan betekent dit, volgens Van Hasselt, een sterkere positie voor het uraniumverrijkingssysteem van Duitsland, Nederland en Engeland. Momenteel heeft Urenco — het gezamenlijke produktie- en verkoopapparaat van de drie landen — nog een bescheiden aandeel in de wereldproduktie van verrijkt uranium. De markt hiervoor is momenteel niet zo florissant doordat er in een minder hoog tempo kerncentrales worden gebouwd dan aanvankelijk de bedoeling was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 oktober 1982

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Australië kiest voor UCN-procédé

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 oktober 1982

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken