Bekijk het origineel

Reagan bevestigt aanbod van Sovjets in Genève

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Reagan bevestigt aanbod van Sovjets in Genève

VS-president vindt voorstel echter onvoldoende

2 minuten leestijd

WASHINGTON — President Ronald Reagan heeft dinsdag bevestigd dat de Sovjet-Unie heeft aangeboden een aantal van haar middellange-afstandsraketten in Europa te ontmantelen. De president noemde dit compromis-voorstel een positief teken, maar volgens hem is het „niet voldoende".

De president sprak op een geïmproviseerde persconferentie in het Witte Huis. Het was voor de eerste keer dat de Amerikaanse regering officieel bevestigde dat de Sovjet-Unie in de Geneefse onderhandelingen over een beperking van de middellange-afstandsraketten in Europa een compromisvoorstel heeft gedaan.

Volgens recente berichten in de Amerikaanse pers heeft Moskou in Genève aangeboden het aantal Sovjet-raketten voor de middellange afstand in Europa met de helft te verminderen als de Verenigde Staten afzien van hun plannen vanaf 1983 572 nieuwe Euroraketten te plaatsen als tegenwicht voor de Russische SS-20-raket.

Reagan meent dat het aanbod van de Sovjets aantoont dat de Sovjet-Unie serieus wil onderhandelen in Genève als gevolg van de vastbeslotenheid van de NAVO-landen om hun plannen voor de stationering van de 572 Pershings II en kruisraketten metterdaad uit te voeren. „Het simpele feit dat de Sovjets hebben voorgesteld het aantal (raketten) te verminderen, duidt erop dat ook zij bezorgd zijn".

Toch meent Reagan dat het Sovjetvoorstel „niet voldoende" is. Het voorstel laat het aanzienlijke nadeel van de NAVO in Europa onverlet, aldus de Amerikaanse president. De VS hebben in Genève voorgesteld af te zien van stationering van de 572 NAVO-raketten mits de Sovjet-Unie al haar SS-20, SS-4 en SS-5-raketten voor de middellange afstand ontmantelt. Dit is de zogenaamde nul-optie.

George Shultz

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft sinds de berichten over een nieuw Sovjetvoorstel steeds beweerd dat de Sovjets „officieel" geen enkel nieuw aanbod hebben gedaan.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, George Shultz, zei dinsdag tijdens zijn bezoek aan Parijs dat de VS geen Sovjet-voorstellen zullen aanvaarden die slechts leiden tot de terugtrekking van enkele raketten uit Europa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 december 1982

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Reagan bevestigt aanbod van Sovjets in Genève

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 december 1982

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken