Bekijk het origineel

OPEC-ministers zonder bindend akkoord uiteen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OPEC-ministers zonder bindend akkoord uiteen

Spoedberaad in Geneve volledig mislukt

4 minuten leestijd

GENEVE — Olieministers van de OPEC-naties hebben maandag hun spoedberaad beëindigd zonder overeenstemming te bereiken ten aanzien van de essentiële vraagstukken, waardoor de olieprijzen mondiaal dreigen te zakken en waardoor het huidige olie-oversehot — dat het prijzenbeleid van het kartel ondermijnt — wordt gehandhaafd.

„Het is een volledige mislukking", aldus de olieminister van Saoedi-Arabië. Sjeik Ahmed Zaki Yamani. Het uitblijven van een gezamenlijk standpunt aan het slot van de ontmoeting laat de mogelijkheid open dat de olieprijzen blijven zakken en dat Saoedi-Arabië zal overgaan tot uitvoering van zijn dreigement de prijs te verlagen. Dat zou leiden tot een reeks prijsdalingen over de gehele wereld, hetgeen zou resulteren in lagere prijzen voor benzine en andere produkten.

Enkele olieministers zeiden dat de OPEC-landen ermee hadden ingestemd om het produktieplafond te verminderen met één miljoen barrels per dag, hoewel Yamani en andere ministers te kennen gaven dat ten aanzien van geen enkel vraagstuk overeenstemming was bereikt. „Wij konden het nergens over eens worden", aldus Mana Saeed Otaiba van de Verenigde Arabische Emiraten aan het slot van de tweedaagse ontmoeting. „Iedereen doet wat hij zelf wenst.'

Bijna akkoord

De Venezolaanse minister van olie, Humberto Calderon Berti, verklaarde dat de ministers tenminste hadden besloten om de huidige totale produktie van de OPEC-landen, te weten ongeveer 17,5 miljoen barrels per dag, niet te overschrijden. Een dergelijk akkoord zou evenwel betekenisloos zijn als niet tegelijkertijd overeenstemming zou worden bereikt over een verdeelsleutel. De Venezolaan zei in verband hiermee: 'Wij bereikten bijna overeenstemming.'

Mallam Yahaya Dikko, de Nigèriaanse olieminister en OPEC-voorzitter, verklaarde tegenover verslaggevers dat elf vari de dertien lidstaten zich akkoord hadden verklaard met een door hem geopperde verdeelsleutel. Saoedi-Arabië en Koeweit evenwel „onthielden hun instemming", aldus Dikko. Deze landen stelden zich op het standpunt dat Nigeria en andere Afrikaanse landen eerst de prijzen van hun olie dienen op te voeren, teneinde de Saoedische olie een betere concurrentiepositie te geven.

De Koeweitse olieminister Ali Khalifa al-Sabah waarschuwde dat zijn land uiteindelijk de prijs zou verlagen en de produktie opvoeren, als bepaalde OPEC-lidstaten hun kortingen op de basisprijs handhaven. De Iraanse olieminister Mohammad Gharazi zei niet ontevreden tezijn over het resultaat van de conferentie. 'Saoedi-Arabië heeft zijn belangrijke rol in de OPEC verloren en dat is voldoende voor ons', aldus Gharazi.

Zie verder pag. 5: Verenigde Arabische Emiraten voeren produktie toch op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 januari 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

OPEC-ministers zonder bindend akkoord uiteen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 januari 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken