Bromide
Vanaf volgende week maandag zal ons dagelijks brood — tenminste wanneer dat in Nederland gebakken is — geen bromide meer bevatten. Kaliumbromaat, dat tijdens het bakken wordt omgezet in bromide, zorgt ervoor dat het brood lekker luchtig wordt. Bromide kan echter, wanneer het in grote hoeveelheden in het lichaam voorkomt, schadelijk voor de gezondheid zijn. Daarom wordt het, zo hebben de Nederlandse meel- en bloemprpducenten besloten, vervangen door ascorbinezuur (vitamine C).
Het (voormalige) ministerie van Volksgzondheid heeft als aanvaardbare grens gesteld dat een mens per dag 9 mg van deze stof binnen mag krijgen. Volgens de Stichting voorUchting brood krijgt de mens maximaal 2,4 mg in zijn lichaam. We krijgen bromide overigens niet alleen via het brood binnen, ook tuinbouwprodukten zorgen voor de toevoer van deze stof. Na het ontsmetten van de grond met methylbromide blijven er namelijk resten bromide in de gewassen achter. Er zijn uitgebreide regels voor en controles op het gebruik van methylbromide die ervoor moeten zorgen dat de hoeveelheid resten binnen de door de overheid gestelde norm blijft.
De warenwet bepaalt dat per kilogram meel 50 mg kaliumbromaat mag worden toegevoegd. Al enige tijd werden vervangende middelen uitgeprobeerd. Uiteindelijk werd door deproefbakkerijen van de meelproducenten geconstateerd dat ascorbinezuur een goed alternatief is. De kwaUteit van het brood zal er volgens de Stichting niet op achteruitgaan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 februari 1983
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 14 februari 1983
Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's