Bekijk het origineel

Minstens 1.500 doden bij zware Russische aanval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Minstens 1.500 doden bij zware Russische aanval

Geschokte Afghaanse verzetsstrijders:

4 minuten leestijd

ISLAMABAD — Bij Russische luchtaanvallen op dorpen ten westen van de Afghaanse provinciehoofdstad Herat zijn volgens zegslieden van de mohammedaanse verzetsbeweging tenminste 1.500 burgers gedood en 400 huizen vernietigd. Andere bronnen spraken van een dodencijfer tot 3.000. De luchtaanvallen op een belangrijke vluchtroute naar Iran werden uitgevoerd ter ondersteuning van een grootscheeps grondoffensief in West-Afghanistan, aldus de zegslieden.

De berichten bevestigen eerdere inlichtingen van Westerse diplomatieke zegslieden over een Russisch offensief in de provincie Herat. Twee zegslieden van de vrijheidsstrijders die telefonisch werden bereikt in de Oostiraanse stad Mashad, zeiden dat de Russische bommenwerpers 35 dorpen ten westen van de stad Herat hadden getroffen.

De provincie Herat deelt een 120 kilometer lange grens met het noordoostelijke deel van Iran en is de voornaamste vluchtroute voor Afghanen die naar Iran trekken.

Migs neergeschoten
De zegslieden in Mashad - Mustafa Haqju en een man die alleen geïdentificeerd wilde worden als Aziz — verklaarden dat Russische troepen van Kaboel naar Herat waren gevlogen. Eenheden Russische en Afghaanse troepen werden op bataljonssterkte — 800 tot 1.000 manschappen — tegen bolwerken van verzetsstrijders in Herat ingezet, waarna luchtaanvallen volgden.

Volgens de zegslieden werden de grondtroepen gesteund door 22 Russische gevechtsbommenwerpers en helikopters van „de vierde luchtmachtdivisie" in Kaboel. Aziz en Haqju zeiden hun inlichtingen te hebben van een strijder genaamd Safiullah Afzali die van Herat naar Mashad was gereisd. Afzali zou tevens hebben gemold dat een guerrillaleider, Abdul Haye Hovadi, bij de strijd tegeriyde Russische troepen om het leven was gekomen.

De zegslieden in Peshawar zeiden dat bij de gevechten 170 guerrillastrijders waren omgekomen. Aan Russische zijde zouden 162 soldaten zijn gedood. De guerrillastrijders zouden twee Russische Migs en vijf helikopters hebben neergeschoten, alsmede 35 tanks en andere zware voertuigen hebben beschadigd.

Strijd gaat door
Een Afghaanse opstandelingenleider heeft maandag in Génève gezegd dat de gewapende strijd tegen het Sovjet-interventieleger en zijn aanhangers in Kaboel zal worden voortgezet „tot de laatste soldaat Afghanistan heeft verlaten". Professor Burhanuddin Rabbani zei dat de zeven groeperingen die samen de „alliantie van islamitische' mujahedeen in Afghanistan" vormen, geheel eenstemming tegen de door de VN gesteunde onderhandelingen over een politieke regeling van het Afghaanse probleem waren.

„Iedereen in de alliantie is sterk gekant tegen de gesprekken in hun huidige vorm — zonder deelname van het Afghaanse verzet en prioriteit gevend aan het vluchtelingenprobleem. Met deze benadering wordt het feit genegeerd dat het vluchtelingenprobleem een gevolg was van de Russische invasie".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 april 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Minstens 1.500 doden bij zware Russische aanval

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 april 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken