Bekijk het origineel

Teheran wijst Sovjets uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Teheran wijst Sovjets uit

2 minuten leestijd

LONDEN — Het ministerie van buitenlandse zaken van Iran heeft woensdag achttien Sovjetrussische diplomaten opdracht gegeven het land binnen twee dagen te verlaten. Dit heeft het Iraanse persagentschap IRNA bekendgemaakt.

Volgens het persbureau - waarvan het bericht in Londen werd ontvangen - werd de Sovjetrussische ambassadeur in Teheran naar het ministerie ontboden en kreeg te horen dat de achttien diplomaten, gestationeerd in Teheran en elders in Iran, tot ongewenste personen waren verklaard en uitgewezen.

De uitwijzing van de diplomaten is gevolgd op een bekendmaking van de procureur-generaal van de revolutie enkele uren tevoren dat de pro-Russische communistische partij van Iran, Tudeh, werd ontbonden omdat zij zich aan spionage heeft schuldig gemaakt.

Zaterdag gaf de secretaris-generaal van Tudeh, Noureddin Kianouri, op de televisie toe dat hij sinds 1945 voor de Sovjet-Unie had gespioneerd. Hij zei: „Onze overtredingen bestonden uit het overhandigen van zeer vertrouwelijk militair en politiek materiaal aan onze bazen in de Russische ambassade".

Sovjetambassadeur in Teheran is V. K. Boldirev.

IRNA deelde mee dat de uitgewezen diplomaten zijn beschuldigd van inmenging in de binnenlandse zaken van Iran door het leggen van contacten en het zich bedienen van „verraderlijke en gehuurde agenten".

Onder de uitgewezen Russen zijn drie adviseurs, vier eerste-secretarissen, een tweede-secretaris, twee derde-secretarissen en vier attaches, onder wie twee kolonels en een majoor.

Onder de uitgewezenen is verder de Sovjetrussische consul in Isfahan in Midden-Iran.

„Deze flagrante inmenging is een openlijke schending van diplomatieke betrekkingen en van internationaal erkende beginselen en is slecht voor gezonde relaties van coëxistentie", aldus het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken volgens IRNA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Teheran wijst Sovjets uit

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken