Bekijk het origineel

\èrdere bezuinigingeii huursubsidie mogelijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

\èrdere bezuinigingeii huursubsidie mogelijk

Brokx beantwoordt vragen niet duidelijk

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris Brokx (Volkshuisvesting) heeft woensdag in de Tweede kamer tijdens het debat over de voorjaarsnota niet willen uitsluiten dat er na 1984 verdere bezuinigingen nodig zijn op de individuele huursubsidie.

In antwoord op vragen van ae PvdA-er Van Dam zei Brokx dat in de meerjarenramingen nog geen rekening is gehouden met de inkomensverlagingen als gevolg van arbeidstijdverkorting en stijgende werkloosheid. Als dat leidt tot een groter beroep op de huursubsidie zouden er tekorten kunnen optreden bij de bedragen die daarvoor zijn gereserveerd. Brokx wilde geen duidelijk antwoord geven op de vraag van Van Dam of er in dat geval nog verder bezuinigd wordt op de te verstrekken huursubsidies.

Bovengrens

Brokx voelde niets voor het voorstel van Van Dam om in het woningbouwprogramma 15.000 extra woningwetwoningen op te nemen in plaats van 10.000 woningen in de vrije sector. Ook wees Brokx een voorstel van de WD-er De Beer (WD) van de hand om de premie van 5000 gulden die het kabinet wil verstrekken bij het bouwen van woningen in de vrije sector slechts te geven aan woningen met een maximale prijs van 120.000 gulden. Het kabinet heeft de bovengrens op 180.000 gesteld. Volgens Brokx is er juist behoefte aan kleine en sober gebouwde vrije sector-woningen die in prijs tussen de 100.000 en 140.000 gulden liggen. Wel toonde hij zich geneigd om de hoogte van de premiegrens te variëren per regio, omdat de bouwkosten per regio nogal variëren.

Onbetaalbaar

Van Dam constateerde dat de bezuinigingsmaatregelen bij Volkshuisvesting vooral de mensen met lagere inkomens zullen treffen. De regering komt de bewoners van eigen huizen tegemoet met maatregelen als het aftrekbaar maken van groot onderhoud en schilderwerk en het geven van subsidie voor koopwoningen in de vrije sector. „Voor mensen met een laag inkomen wordt" goed wonen onbetaalbaar gemaakt en de sociale woningbouw wordt op een laag pitje gezet".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

\èrdere bezuinigingeii huursubsidie mogelijk

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken