Bekijk het origineel

Latijnsamerikaans overleg in Panama

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Latijnsamerikaans overleg in Panama

Conflicten in gebied oplossen

2 minuten leestijd

PANAMA — In Panama zijn zaterdag negen Latijnsamerikaanse ministers van Buitenlandse zaken vredesgesprekken begonnen naar aanleiding van de situatie in Midden-Amerika. Kort daarvoor uitten Honduras en Nicaragua nog een nieuwe reeks beschuldigingen aan dkaars adres.

Waarnemers die het grensgebied tussen Nicaragua en Honduras hebben bezocht en onderministers die vorige week bezoeken hebben gebracht aan Middenamerikaanse hoofdsteden, brachten de ministers verslag uit, zo maakte de Panamese minister van Buitenlandse zaken bekend. De conferentie, op initiatief van de zogenoemde Contadoragroep (Mexico, Venezuela, Colombia en Panama), heeft tot doel vredesonderhandelingen te bewerkstelligen tussen vijf Middenamerikaanse landen waarvan de minister van Buitenlandse zaken ook aanwezig zijn.

Infiltratie

In een verklaring bij aankomst veroordeelde de Hondurese minister van Buitenlandse zaken Paz Bemica wat hij noemde de snelle Nicaraguaanse wapenopbouw en de aanwezigheid van Sovjet-adviseurs in dat land. Zijn Nicaraguaanse ambtgenoot d'Escoto noemde op zijn beurt de Hondurese afwijzing van bilateraal overleg een weigering „het geciviliseerde mechanisme te aanvaarden om een mogelijk explosieve situatie op te lossen". De Panamese gastheer, president Ricardo de la Espriella, wist de ruziënde ministers later echter met hem op één foto voor de pers te krijgen. Zijn optreden wordt beschouwd als een symbolische daad van hoop dat de twee landen tijdens het overleg in Panama de spanning zouden verminderen.

Vier Middenamerikaanse landen, Guatemala, Honduras, Costa Rica en El Salvador, hebben zich gezamenlijk uitgesproken voor multinationale onderhandelingen om de crisis in het gebied op te lossen, aldus diplomatieke bronnen. Nicaragua echter is een voorstander van directe vredesbesprekingen, met name met Honduras dat door Managua ervan wordt beschuldigd met Washington samen te werken bij de steun voor de infiltratie van meer dan 3200 opstandelingen dit jaar via de noordelijke grens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Latijnsamerikaans overleg in Panama

Bekijk de hele uitgave van maandag 30 mei 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken