Bekijk het origineel

Rapport: Plaatsing raketten gaat door

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rapport: Plaatsing raketten gaat door

Amerika rekent niet op snel akkoord

2 minuten leestijd

VVASHINGTON — In december zal in West-Europa een begin worden gemaakt met de stationering van Amerikaanse Pershings II en kruisraketten omdat er tegen die tijd waarschijnlijk geen Amerikaans-Russisch wapenakkoord zal zijn gesloten dat plaatsing kan voorkomen. Dit staat in een zaterdag gepubliceerd rapport van de Amerikaanse Senaat.

Het rapport verwacht dat de Sov- zoals het meermalen heeft gedreigd te jet-Unie scherp zal reageren op de op- zullen doen als het Westen de Persstelling van de Amerikaanse raketten, hings en de kruisvluchtwapens Maar Moskou zal waarschijnlijk geen plaatst, raketten plaatsen in Latijns-Amerika, Vijf hooggeplaatste stafmedewerkers van de Senaatscommissie voor buitenlandse aangelegenheden hebben het rapport opgesteld. Ze hebben regeringsfunctionarissen geïnterviewd in Moskou en Washington als voorbereiding op de hoorzittingen die het Amerikaanse Congres deze maand zal houden over de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie.

Vredesbeweging

De opstellers van het rapport citeren een niet bij name genoemde Sovjet-functionaris die zegt dat Moskou geen raketten op Cuba zal plaatsen wegens het verdrag dat de VS en de Sovjet-Unie in 1962 sloten tijdens de Cubaanse raketcrisis. Over plaatsing van Sovjet-raketten elders in LatijnsAmerika zei de Sovjet-functionaris dat dit „uiterst gevaarlijk zou zijn wegens de Amerikaanse reactie en wegens de politieke instabiliteit in dit gebied". Het stationeren van Russische onderzeeërs dichter bij de VS zou alleen maar de onderzeeërs in gevaar kunnen brengen, aldus de functionaris.

De NAVO besloot in december 1979 572 Pershings-II en kruisraketten in West-Europa op te stellen. Met de stationering zal in december worden begonnen als er tussentijds geen overeenkomst is bereikt met de Russen in de Geneefse wapenbesprekingen.

President Reagan gaat er vanuit dat Moskou pas na de plaatsing van de eerste raketten bereid zal zijn tot concessies. Het Senaatsrapport meent dat de Russische onderhandelaars in Geneve tot dusverre de boot hebben afgehouden in Geneve, kennelijk in de hoop dat de Westeuropese vredesbeweging de plaatsing van de Amerikaanse raketten zal blokkeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Rapport: Plaatsing raketten gaat door

Bekijk de hele uitgave van maandag 6 juni 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken