De lekkerste gehaktballen
Het was donderdag 23 juni een spannende dag voor twintig huisvrouwen in ons land. Op die dag zou namelijk in restaurant Kerckbrink in Hilversum een deskundige jury beslissen wie de lekkerste bal gehakt van Nederland kon maken.
Deze wedstrijd was georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Vlees. Dat bureau in Rijswijk houdt zich bezig met voorlichting geven aan de consument over vleessoorten, bereiding, recepten enzovoort. Ieder jaar organiseert men bovendien een consumentenwedstrijd, die dit jaar in het teken stond van Woensdag- Gehaktdag. De opdracht was eenvoudig, maak van uw bal gehakt iets bijzonders. De lijst met ingrediënten moest worden ingestuurd en de twintig beste waren uitgenodigd om hun gehaktbal afgelopen donderdag klaar te maken; zeventien mensen waren aanwezig. De stemming was opperbest. Kwistig strooien met paneermeel, veel kruiden en rauwkost toepassen, smoezen en wat giechelen samen. Het meest maakte men zich nog zorgen over het bakken van de gehaktballen. Dat zou namelijk gebeuren in de centrale keuken van restaurant Kerckbrink. De chef-kok had een grote verantwoordelijkheid die hij, zo bleek later, goed verstond.
Jury
Nadat een jury van twee personen, Henk Molenberg (doet verschillende receptenrubrieken en heeft koken als grootste hobby) en de heer Hackelman (chef-kok van het Kurhaus in Scheveningen) geproefd hadden, werd bovendien nog een speciale persprijs uitgereikt. De smaak van de pers bleek totaal te verschillen met die van de deskundigen. De tien beste gehaktballen, althans Bodhoevedorp de maaksters ervan, werden beloond met een vleesbon van ƒ 500,-, de rest ontving een vleeswarenbon van ƒ 100,-
Behalve de namen van de prijswinnaars geven we ook hun ingrediënten voor het maken van een heerlijke gehaktbal. De dames en één heer die werden beloond voor hun bal gehakt waren, mevr. Tuning, Amstelveen; mevr. Haitsma, Amsterdam; de heer Baede, Badhoevedorp; mevr. Brouwer, Breda; mevr. Meijer, Coevorden; mevr. Wijlaars, Eindhoven; mevr. Dekker, Den Haag; mevr. Van Asselt, Groningen, mevr. Lenselink, Loenen en mevr. Groefsma, Marknesse. De persprijs ging naar mevr. Zijlstra-Boer uit Assen. De namen van de gehaktbal noemen we naar de plaats van herkomst.
Amstelveen
50 gr lamsgehakt, 50 gr rozijnen, 1 eetlepel kerrie, mespunt salie, wat peterselie, 1 ei, 1 oude boterham, zout, peper, 5 druppels tabasco.
Amsterdam
Half om half gehakt, gekookte rijst, pindasaus, sambal, ketjap, taugè, 1 ei.
Badhoevedorp
Half om half gehakt, 1 ui grof gesneden, 20 gr gerookt vet spek, zeer fijn gesneden, fijn gesneden knoflook, stukje rode paprika, sambal, zout, szechuam peper, oester saus, soya saus, ei, paneermeel
Breda
750 gr rundergehakt, 200 gr gesnipperde zuurkool, een rode en groene gesnipperde paprika, 100 gr gewelde rozijnen, kopje broodkruim, 3 eieren, ½ theelepel karwijzaadjes, theelepel kummel en paprika, peper, zout, ui, teentje knoflook.
Coevorden
Kalfsgehakt, zout, peper, eieren, scheutje room, beetje worchestershiresaus, beetje paprikapoeder, basilicum, bieslook, majoraan (alles fijngesneden), paneermeel.
Eindhoven
Rundergehakt, beschuit, ei, tomaat, zout, peper, knoflook, Italiaanse parmesen kaas, verse peterselie, hamsnippers.
Den Haag
500 gr rundergehakt, zout, peper, nootmuskaat, 5 fijngewreven beschuiten of paneermeel, 1 ei, fijngehakt uitje en paprikaatje, scheutje sherry, paar rozijnen, blokje kaas midden in de bal, met bloem bestuiven, eventueel knoflook.
Groningen
Rundergehakt, ketjap, ketchup, sherry, ananas in stukjes, djahé, tabasco, gefruite uitjes, spek in stukjes, ketoembar.
Loenen
1 pond rundergehakt, 2 eieren, witbrood, scheutje koffiemelk, zout, kerrie, gember, knoflook, gesnipperd uitje, stukjes sinaasappelschil, Spaans pepertje, paar gewelde rozijnen, fijngesneden gewelde pruim, beetje ketchup, beetje sinassap, nootmuskaat, event, bieslook.
Marknesse
500 gr rundergehakt, 6 vijgen in stukjes weken in vieux, V2 blikje ananas, zout, paprikapoeder, Vi eetlepel cayennepoeder, 3 volkoren beschuiten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juli 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 juli 1983
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's