Bekijk het origineel

AGCA: „KGB zat achter aanslag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

AGCA: „KGB zat achter aanslag"

Moskou woedend over verwijten

3 minuten leestijd

MOSKOU — De Sovjet-Unie heeft zaterdag de bewering van de voor de aanslag op de paus veroordeelde Turk Agca, dat leden van de Russische geheime dienst KGB daarbij betrokken zouden zijn geweest, afgedaan als een „afgezaagde propagandatruc". Volgens het officiële persbureau Tass is onmiskenbaar bewezen, dat alle beschuldiging, dat landen van het Sovjet-blok betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag, „niet meer zijn dan onzinnige insinuaties". Welke bewijzen het nieuwsagentschap op het oog had werd niet uit de doeken gedaan.

De Turkse terrorist Ali Agca heeft vrijdag gezegd dat de Russische geheime dienst KGB „deelnam" aan de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981. Het Italiaanse persbureau AGI meldde dat Agca, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de aanslag, dat zei tijdens een verrassende ontmoeting met de pers bij het verlaten van het hoofdbureau van politie in Rome. Hij werd daar verhoord in verband met een andere zaak.

„Ik ben verschillende keren in Bulgarije en in Syrië geweest en aan de aanslag op de paus heeft zelfs de KGB deelgenomen", zei hij. Het was de eerste keer dat Agca met journalisten sprak over de mogelijkheid dat het komplot tegen de paus was opgezet door de KGB. Hij zou tegen de Italiaanse autoriteiten hebben gezegd dat er Bulgaarse agenten bij de zaak betrokken waren, die handelden in opdracht van de KGB.

„Het spijt me"
Op de vraag of hij Serghei Ivanov Antonov kende antwoordde Agca: „Ik kende Serghei. Hij was mijn medeplichtige". Antonov werkte in Rome voor de Bulgaarse luchtvaartmaatschappij Balkanair en werd in november gearresteerd wegens medeplichtigheid aan de aanslag. Hij heeft steeds ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanslag.
„Het spijt mij dat ik de paus heb aangevallen", zei Agca in gebroken Italiaans terwijl hij werd weggeleid door de politie. „Ik ben tegen terrorisme."
Agca werd verhoord in verband met de ontvoering van een 15-jarig meisje in Rome. Haar ontvoerders hebben de vrijlating van Agca geëist in ruil voor de vrijlating van het meisje.

„Laat haar vrij"
„Ik vraag de ontvoerders: laat dit arme meisje vrij. Ik heb niets te maken met misdadigers en terroristen. Ik sta achter Italië, achter het Italiaanse volk, achter het Vaticaan. Ik herhaal, ik veroordeel deze misdaad", zei hij in een interview dat werd uitgezonden door de Italiaanse televisie.

Over de aanslag op de paus zei hij: „Ik heb spijt van de aanslag op de paus. Ik bewonder de paus en ik dank de Italiaanse justitie. Ik heb het goed in de Italiaanse gevangenis en ik loog toen ik zei dat ik het slecht had in de Italiaanse gevangenis".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 juli 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

AGCA: „KGB zat achter aanslag

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 juli 1983

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken