Bekijk het origineel

Bonn trekt weer aan EVF-onderhandelaars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bonn trekt weer aan EVF-onderhandelaars

3 minuten leestijd

weekeinde zei hij in een radio-interview: „Hoe dichter we komen bij de hervatting van het overleg... na het zomerreces, hoe nuttiger het zou zijn te denken langs de lijnen van die boswandeling". Het was voor het eerst dat Genscher zich uitliet ten gunste van de benadering van Nitze en Kvltsinsky en het lijkt erop dat hij op deze manier weer beweging wil krijgen in het INF-overleg. Een Westerse diplomaat in Bonn zei maandag dat de Westduitsers „tot elke prijs voor eind 1983 een akkoord willen bereiken" om de vredesactivisten het hoofd te bieden.

Gezien zijn laatste uitlatingen zit Genscher nog steeds op de lijn van Schmidt die meende dat Bonn de Amerikaanse en Russische INF-onderhandelaars in Geneve kritisch moest volgen en zonodig aansporen. De Bondsrepubliek, waar volgens de NAVO-plannen 108 Pershings-II en 96 kruisraketten moeten komen, heeft zijns inziens alle belang bij een akkoord in Geneve. geleverd. Bij het uitblijven van een akkoord zal de NAVO eind dit jaar beginnen met de plaatsing van de eerste nieuwe middellange-afstandsraketten in dé Bondsrepubliek, GrootBrittannië en Italië als tegenwicht voor de Russische SS-20's. De Sovjetunie heeft al gedreigd in dat geval tegenmaatregelen te zullen treffen, terwijl ze ook complicaties in het vooruitzicht stelde voor de Westduitse relatie met Moskou en de DDR.

Bonn heeft al verscheidene malen getracht de Geneefse onderhandelingen te behoeden voor een mislukking. Onder meer in november 1981 toen het — samen met Nederland — bij de Amerikanen aandrong op vergaande voorstellen. Hetgeen uiteindelijk uitmondde in de zogeheten nul-optie van president Reagan, die inhield dat de NAVO zou afzien van de voorgenomen plaatsing van 572 nieuwe Pershings-II en kruisraketten als de Sovjet-Unie al haar SS-20's zou ontmantelen.

Verwarring

Dit voorjaar oefende Bonn andermaal druk uit op Washington. Het pleitte met steun van Londen, Rome en de andere Europese NAVO-landen voor een versoepeling van de nul-optie, omdat Moskou bleef weigeren hierover te praten en Geneve volledig vastzat. Reagan kwam gedeeltelijk tegemoet aan de wensen van de Westeuropese bondgenoten. Hij bleef vasthouden aan de nul-optie als einddoel, maar was bereid een tussenvoorstel te doen. Op 30 maart stelde hij voor het aantal te plaatsen Pershings en kruisvluchtwapens te beperken mits de Sovjets het aantal kernkoppen op de SS-20's zouden terugbrengen „tot hetzelfde niveau op wereldwijde basis". De Amerikaanse president noemde geen cijfers.

Inmiddels nadert dé datum waarop de eerste NAVO-raketten zullen worden opgesteld zonder dat er in Geneve veel beweging valt te bespeuren. Voor Hans-Dietrich Genscher klaarblijkelijk het moment om zich opnieuw actief te gaan bemoeien met de gang van zaken op het onderhandelingsfront door het Nitze-Kvitsinsky-compromis. uit de ijskast te halen. In hoeverre hij ditmaal gesteund wordt door de andere Westeuropese landen is niet duidelijk. Genschers radio-interview zou volgens de berichten slechts irritatie en verwarring hebben veroorzaakt bij de NAVO-bondgenoten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 juli 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bonn trekt weer aan EVF-onderhandelaars

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 juli 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken