Bekijk het origineel

Verdwijning Gelli schokt heel Italië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verdwijning Gelli schokt heel Italië

Mysterieuze zaak roept vragen op

3 minuten leestijd

GENÈVE — De uitbraak of de ontvoering van de leider van de Italiaanse vrijmetselaarsloge „P2", Licio Gelli, uit de strafgevangenis Champ Dollon in Genève moet volgens deskundigen langdurig zijn voorbereid. De deur van Gelli's cel en van de afdeling vertoonden geen sporen van geweld.

De directeur van de gevangenis, Michel Hentsch, is ervan overtuigd dat de één of meer daders over ten minste drie namaaksleutels beschikten. Onduidelijk blijft hoe Gelli over de zeven meter hoge gevangenismuur wist te komen. Gevangenisfunctionarissen zeiden eerst dat Gelli, die vorig jaar september in Geneve werd gearresteerd, was ontvlucht. Een rechter die het onderzoek leidt, verklaarde echter later dat er aanwijzingen zijn dat hij is ontvoerd. Gelli's advocaat, Dominique Poncet, die uitlevering van Gelli naar Italië bestreed, meent dat de ex-leider van de Italiaanse vrijmetselaarsloge P2 werd ontvoerd.

Bloedsporen
Gevangenisfunctionarissen vertelden hem dat de cel overhoop was gehaald en dat er sporen van bloed en een injectiespuit waren gevonden. „Gelli vreesde voor zijn leven en men moest goed op hem passen..." Poncet zei niet waarom Gelli bang was maar: „Men weet dat hij een politiek man is en bij veel dingen in Italië was betrokken".
Een politiepatrouille ontdekte in de nacht van dinsdag op woensdag een gat in het prikkeldraadhek rond de gevangenis. Bewakers controleerden de cellen maar vonden niets verdachts. Waarsschijnlijk werden ze misleid door een gevulde pyjama op Gelli's bed. Pas rond half acht werd ontdekt dat Gelli was verdwenen.
De 64-jarige Gelli, de meestgezochte man van Italië, werd vorig jaar in Geneve aangehouden toen hij bij een bank van een geheime rekening tientallen miljoenen guldens wilde opnemen, die daar waren gestort door Zuidamerikaanse filialen van de Banco Ambrosiano, de grootste privébank in Italië.

Italië geschokt
De Italiaanse justitie vaardigde tegen Gelli een internationaal aanhoudingsbevel uit. Hij werd beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteit, vorming van een criminele vereniging, afpersing, spionage en fraude. Licio Gelli was voorzitter van de illegale vrijmetselaarsloge P2, waarvan Italiaanse ministers, generaals en zakenlieden deel uitmaakten. Italiaanse rechters verklaarden dat ze P2 ervan verdenken de grondwettelijke orde in het land te hebben willen ondermijnen. De ontdekking van de loge leidde in 1981 tot de val van de christendemocratische regering-Forlani.

Vriend
Gelli had een vriend in de gevangenis Champ Dollon die als contact met de buitenwereld fungeerde. Dit meldde het Italiaanse weekblad Panorama woensdag. Volgens het blad gaat het om een functionaris in de gevangenis, Umberto Tosi, een Toscaan van geboorte die al twintig jaar in Genève woont. Een verslaggever van Panorama ontmoette Tosi de afgelopen maanden verscheidene malen en zegt dat hij een kleine vrijmetselaarsloge in Genève leidt. „Elke dag ging Tosi naar Licio Gelli om geheime boodschappen naar buiten en de antwoorden naar Gelli te brengen", aldus het blad. Panorama schreef dat Tosi toegaf Gelli te hebben geholpen, in ruil voor de belofte dat hij na diens vrijlating zijn secretaris zou worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Verdwijning Gelli schokt heel Italië

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken