Bekijk het origineel

D'66 moet duidelijk zijn over kernwapens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

D'66 moet duidelijk zijn over kernwapens

„Neen" met of zonder voorbehoud

2 minuten leestijd

UTRECHT — In november van dit jaar zal het D'66-congres zich duidelijk moeten kunnen uitspreken over het partijstandpunt ten aanzien van de plaatsing van de nieuwe kernwapens voor de middellange afstand.

. D'66-partijvoorzitter Jacob Kohnstamm zegde de adviesraad van D'66 van zaterdag in Utrecht toe dat'het congres voor een duidelijke keus zal worden gesteld tussen „neen" (zonder enig voorbehoud) en „neen, onder de huidige omstandigheden" (met voorbehoud).

Het hoofdbestuur van D'66 zal in het komende nummer van het partijblad „De Democraat" een hoofdbe" stuursvisie ten aanzien van dat vraag4 stuk publiceren. Kohnstamm betoog• de dat de zaak van de plaatsing van de ~ ' nieuwe kernwapens nog volop in beweging is, en dat het voorbarig is om in november al een definitief stand• punt in te willen nemen. Maar nu het vorige D'66-congres heeft besloten dat hierover in november knopen moeten worden doorgehakt, legt hij zich daarbij neer. „Het congres krijgt altijd zijn zin", aldus Kohnstamm.

Door het innemen van dat standpunt was de kou van de lucht. Een motie van Limburgse D'66-ers om binnen drie maanden een bijzonder congres aan de kernwapens te wijden, werd ingetrokken nadat was gebleken dat het leeuwedeel van de adviesraad genoegen neemt met een beknopte discussie op het reeds geplande najaarscongres.

Partijvoorzitter Kohnstamm vond dat D'66 zich te principieel manifesteert. Een onderwetse, pragmatische benadering is nodig om de „heilige huisjes" te slechten. Kohnstamm noemde in dit verband onder andere de „heilig verklaarde" koppeling van uitkeringen en minimumlonen aan de CAO-lonen (de nett-netto-koppeling) en het partijstandpunt dat mensen met de laagste inkomens zoveel mogelijk moeten worden ontzien bij de bezuinigingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

D'66 moet duidelijk zijn over kernwapens

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 augustus 1983

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken