Bekijk het origineel

Plannen voor vestiging van Openlucht BaMcerij Hattem

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Plannen voor vestiging van Openlucht BaMcerij Hattem

Bakker Wülem Barendsen blijft actief

3 minuten leestijd

HATTEM — Bakker Wülem Barendsen wil in Hattem definitief van start met een Openlucht Museum Bakkerij. De bakkerij zou volgens zijn plannen moeten komen in de iinieke entourage van het Spookhuis in Hattem, het laatste overblijfsel

Briüen Service-aktie.
Uw bnl GRATIS weer wclvi-i^orgd. On:c 'pcci.ilc scr\icc-.iktii- ciimat: 1. ULTRASONISa IE RELMIGING IJvv hril tbnkdl weer .ils nieuw.

2. OPNEUW IN VORM ZETTEN A- • -fN*'*-'"^ -llsAbnl sclieef si.-i,ii of jfc.ikt. '• as-racw ï.GP\tAATAFPASSEN r-i^.~TOEv(i Rueil .ilsep.Me1jiril:»vcel lliner. ^^^^^^^^^ Oütonietnst OV.

(Kaasschieter ^--^ Brillen
JonvnnSchaffelaarstraat IV-Tel 03420-14960 8ARNEVEL0 B18

van het middeleeuws kasteel de Dikke Tinne.

Daarvoor zou op een lege plek van het braakliggende deel van het Tinneplein een soort amfitheater moeten worden gebouwd. Het proces van deegbereiding is dan voor de toeschouwers optimaal te volgen. Voor het amfitheater zijn bovendien ook andere bestemmingen denkbaar, bijvoorbeeld concerten. Het Spookhuis zelf, waaraan binnenkort een casco-restauratie zal worden mtgevoerd, zou in gebruik kunnen worden genomen als expositieruimte voor de grotere stiikken uit de verzameling van de heer Barendsen zoals bakkerskarren.

Naast het „Pand van het Warme Land", gevestigd in twee oude stadsboerderijen in het centriim van Hattem en de stichting de Poortwachter, gevestigd in de 14e eeuwse Dijkpoort, moet de openlucht bakkerij de derde poot worden waarmee de inventieve bakker Willem Barendsen gestalte geeft aan de geschiedenis van deegbereiding en broodbakken. In het museum wordt behalve de expositie van oude materialen brood gebakken in èen met hout gestookte oven, een unieke demonstratie waarnaar bussen vol toeristen komen kijken.

Poortwachter

In de Poortwachter is een overzicht te zien van de voeding in de loop der eeuwen. Verschillende geconserveerde broodvormen .met hun veelal eeuwenoude betekenis zijn hier ook te zien.

In de openlucht bakkerij wil men ver terug gaan in de geschiedenis. De afgelopen zomer zijn hiervoor een zestal proeven gehouden. Belangrijk daarin is de plaats van de kinderen. Zij worden in het hele gebeuren betrokken.

Vlechtbrood

Gezeten in een grote kring rond de bakker, vertelt deze eerst iets over de omgeving. Dan vertelt Barendsen het verhaal over het bezoek van hertog Willem aan de oude vestingstad. Iedereen is dan in rep en roer, behalve de bakker. Die zit diep in de put. Hij moet iets bijzonders bakken, maar hoe? Dan komen de kinderen in het geweer. Zij maken mooie strengels deeg die door de bakker tot een prachtige vlechtbrood wordt verwerkt. Hertog Willem is zeer ontroerd en hij ma^ blijven in het oude Hanzestadje Hattem.

Troggen

Zès maal hebben kinderen de afgelopen zomer hieraan met veel enthousiasme meegewerkt. Verrukt bogen zij zich over de oude bakkerstroggen die stonden opgesteld om het deeg te bereiden. Op een stookplaats werden stenen in een vuur verwarmd waarop het brood werd gebakken, helemaal zoals in de Middeleeuwen de bakker zijn werk deed.

Graag wil bakker Willem Barendsen, het „denkhoofd-met gfouden handen", hiermee doorgaan. In zo'n amfitheater kunnen de toeschouwers dan dit gebeuren prachtig gadeslaan. Het er naast gelegen Spookhuis wil hij, indien financieel haalbaar, huren om zijn grote stukken te exposeren. Hattem is daarmee hard op weg een museumstad te worden, want behalve deze activiteiten wordt er overleg gevoerd over de vestiging van het Anton Pieckmuseum binnen de stadsmuren. ^^t^^^cn}^^ArJ&lmti "Si^mCfiiiStcli,

tnn

tprrff nxc vertur^r^

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 september 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Plannen voor vestiging van Openlucht BaMcerij Hattem

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 september 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken