Bekijk het origineel

Terugtrekking ontwerp Wilhelmina-monument

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Terugtrekking ontwerp Wilhelmina-monument

Na negatief oordeel B enW Den Haag

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Architect prof. Aldo van Eyck heeft zijn ontwerp voor een nationaal monument voor koningin Wilhelmina op het Lange Voorhout in Den Haag teruggetrokken, nadat B en W van Den Haag het ontwerp negatief hadden beoordeeld. Dit heeft minister Brinkman (Cultuur) dinsdag aan het gemeentebestuur van Den Haag laten weten.

Van Eyck heeft zijn besluit eerder kenbaar gemaakt aan de commissie nationaal monument koningin Wilhelmina, die het oprichten van een monument in opdracht van de regering begeleidt. De commissie had Van Eyck voorgedragen en heeft nu in een brief aan de minister laten weten dat zij het besluit van Van Eyck begrijpt, respecteert en onderschrijft.

Vorige week besloten B en W van Den Haag een negatief oordeel over het ontwerp, een witte, glazen koepel op het Voorhout, voor te leggen aan de gemeenteraad. De meerderheid van het college vond dat dit onderwerp de structuur van het Voorhout te veel zou aantasten. De Haagse burgerij had in een inspraakronde overwegend negatief op het plan gereageerd. zelf in de oordeelsvorming zou zijn betrokken.

Rond het ontwerp van Van Eyck zijn allerlei misverstanden ontstaan, aldus de commissie. Zo zou Van Eyck _, , > »f. ^^If nooit hebben vastgehouden aan 1 eleurstelling het Lange Voorhout als locatie, ter

De nationale commissie is over deze gang van zaken teleurgesteld, zo schrijft zij aan de minister. De commissieleden hebben de indruk gekregen dat het stadsbestuur een negatief advies ain de raad wilde voorleggen in de verwachting dat de gemeenteraad het ontwerp zou afwijzen. Zij hadden liever gezien dat het ontwerp wijl het college een voorkeur had voor de tuin achter paleis Noordeinde. Het was de regering die tegen het advies van de commissie in, het Voorhout aanwees.

Lege handen

Al met al staat de commissie nu met lege handen, zo staat in de brief aan de minister. Ook minister Brinkman trekt als conclusie dat deze poging om tot een nationaal monument te komen is mislukt. Hij beraadt zich nog op nadere stappen.

Al in 1963 besloot de regering tot het oprichten van een nationaal monument voor de een jaar eerder overleden oud-vorstin. Enkele jaren geleden sneuvelde een ander ontwerp voor een Wilhelminamonument in Den Haag, een rood-wit-blauw keienlint van de kunstenaars Petri en Van Dillen ook al in de Haagse gemeenteraad.

Het verzet tegen het keienlint werd gemobiliseerd door het comité nationaal monument H.M. koningin Wilhelmina. Dit comité speelde opnieuw een rol bij het afwijzen van het ontwerp-Van Eyck. Het liet vorige week nog weten dat men nu eindelijk eens moet afstappen van de nationale commissies en via het comité op korte termijn zou moeten overgaan tot het oprichten van een „waardig en herkenbaar" monument.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 november 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Terugtrekking ontwerp Wilhelmina-monument

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 november 1983

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken