Bekijk het origineel

Volkenkundig museiun Leiden: uniek in Europa

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Volkenkundig museiun Leiden: uniek in Europa

Honderdduizenden voorwerpen van buiten Europa

2 minuten leestijd

LEIDEN — Het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden mag zich het eerste, op wetenschappelijke grondslag ingerichte volkenkundig museum van Europa noemen.

Dr. Philip von Siebold, die vanuit de vestiging op Deshima een uiterst belangrijk wetenschappelijk contact onderhield met Japanse geleerden op het gebied van de medicijnen, botanie en geografie, had een fraaie volkenkundige collectie van zo'n 5000 voorwerpen bijeengebracht.

In 1837 opende hij het rijks Japans museum von Siebold aan het Rapenburg 19, het huidige Kantongerecht. Precies 100 jaar later kreeg het rijks etnografisch museum, zoals het toen heette, zijn huidige benaming en de behuizing van vandaag.

In dit museum staat de bezoeker een boeiende reis te wachten kris kras over de aardbol; van poolijs tot Pacific, van Ivoorkust tot Australië en van vuistbijl tot uitbundige, kleurrijke volkskunst. Hoewel ondergebracht in een meer dan 100 jaar oud gebouw — de „Boerhaavekliniek", het voormalige academisch ziekenhuis — is „Volkenkunde" nog jong en springlevend. Het torst enige honderdduizenden voorwerpen binnen zijn muren, afkomstig uit alle mogelijke landen buiten Europa en in de loop van vele jaren bijeengebracht door reizigers, ambtenaren, militairen en missionarissen.

Toeneming

Nog steeds nemen collecties toe door expedities en verzamelreizen, die regelmatig worden ondernomen. Niet al die duizenden voorwerpen zijn in de vitrines opgesteld; daar ontbreekt eenvoudig de ruimte voor. Wel zijn er de mooiste en representatieve stukken te zien die het museum van de buiteneuropese wereld bezit.

Dank zij eeuwenlange contacten heeft het museum van Indonesië de fraaiste en grootste collectie van Europa: bronskunst van Hindu-Bali en steensculpturen van het rijk van Singasari. Er is een China-zaal met modern porselein, een Koreazaal met een schriftgeleerde en een Japan-zaal met prachtig lakwgrk uit de collectie von Siebold, stads- en boereninterieurs en een Samurai te paard. Dagelijks staat deze wereld voor u open; van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Volwassenen 3,50 per persoon en twee gulden voor jeugdigen onder de achttien en voor 65-plussers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Volkenkundig museiun Leiden: uniek in Europa

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 december 1983

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken