Bekijk het origineel

Dun zaaien voorkomt smeul

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dun zaaien voorkomt smeul

4 minuten leestijd

Hoewel er vele methoden zijn om planten te vermeerderen, blijft het zaaien voor de amateur/liefhebber nog het meest in trek. We kunnen scheuren en afleggen, zaaien en stekken. De twee laatste zijn w$l de meest voorkomende vormen van vermeerderen. V\"il men gaan enten en occuleren, dan komt er al meer deskundigheid bij te pas. Daarom vooralsnog eerst weer wat over het zaaien en dan later nog wat over stekken.

Daar de grootte van de zaden zeer verschillend is, moet men daar wel terdege rekening mee houden. Bekijk het zaad van begonia en lobelia eens in • vergelijking met eikels en kastanje, dit om eens twee uitersten te noemen.

Zo is het ook dus met het zaaien van grotere of kleinere zaden, de diepte waarop gezaaid wordt is daarom afhankelijk van de zaadgrootte. Heel fijne zaden worden bovenop de zaaigrond uitgestrooid, al dan niet met behulp van een zaadverdeler.

Smeul

Er zijn dan bovendien nog enkele voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden bij het zaaien zelf: vocht, temperatuur, lucht en duisternis. Na het zaaien worden de zaadbakken afgedekt hetzij met krantepapier, een glasplaat of plastic. Zodra het zaad voor het grootste deel is ontkiemd kan men de bedekking eraf nemen, maar nooit in de volle zon om verbranding te voorkomen. Te hoge temperatuur, zowel tijdens de ontkieming alsook na opkomst is niet aan te bevelen. De beste temperatuur ligt zo rond de

Zaaien en verspenen kan in één bak door middel van tussenschotjes. 14 tot 18° C; dit voorkomt veel mislukken van het gezaaide.

Bovendien altijd dun zaaien, om ook smeul te voorkomen. Smeul is een veel voorkomende schimmel in zaaibakken en ontstaat veelal door te dik zaaien, te warme en te vochtige omgeving. Drie punten dus waarmee men heel goed rekening moet houden.

Zijn de jonge plantjes goed hanteerbaar, met bijvoorbeeld een paar flinke kiembladen plus enkele echte blaadjes, dan komt het verspenen aan de beurt. Verspenen kan men direct in kleine potjes doen, maar als men er over kan beschikken ook in perskluitjes. Nog gemakkelijker zijn de Jiffy-turfpotjes, die worden later gewoon meegeplant. Als men hier en daar eens informeert, zult u nog wel meer mogelijkheden tegenkomen. Voorheen werd eerst altijd nog eenmaal op kistjes verspeend alvorens in potjes te verspenen, maar dit is geheel achterhaald en onnodig werk. Om te verspenen is er thans ook een heel mooie bak in de handel gebracht door de fa. Meytuin. Een stevige piastic bak met losse tussenschotten, zodat de plantjes later zonder wortelbeschadiging kunnen worden uitgeplant in de tuin. Adres: Gripvelden 78,4707 ZG Roosendaal.

Nevel
Na het verspenen even voorzichtig met de nevelspuit erover, op laten drogen en dan in kas of bak plaatsen. Afhankelijk ^n hoe vroeg men begint en de tijd waarop men de plantjes groot wil hebben, zal men ook met de temperatuur rekening moeten houden. Na vier tot acht weken kan men aan afharden gaan denken; overdag wat meer buitenlucht en 's avonds de ramen weer sluiten. We moeten steeds beducht zijn voor het gevaar van nachtvorsten, dat kan tot in mei voorkomen.

De groei zal door het afharden wel minder worden, soms kan er zelfs een behoorlijke bladverkleuring optreden, .maar dat geeft allemaal niets. Voor half mei kan men zonder risico geen perkplanten buiten zetten; een gewaarschuwd mens geldt voor twee.

En dan nu de vraag, wat zullen we zaaien? Dat is geheel afhankelijk van de beschikbare ruimte, de smaak van dfe-liefhebberen vandeomstandighe- . den waarde tuin ligt.

De meest voorkomende soorten, zoals o.a. afrikaantjes en petunia's, de asters en leeuwebekken, wel die kent iedereen wel. Het zaaien van al die soorten is niets anders dan van meer of minder voorkomende rassen. We zullen daarom een volgende keer eens ingaan op minder bekende en toch heel mooie eenjarigen voor de tuin. Er komt jaarlijks zoveel nieuws, of soriis soorten „terug van weggeweest", dat ook dat de moeite wel kan lonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 maart 1984

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Dun zaaien voorkomt smeul

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 maart 1984

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken