Niet-koosjer in Amsterdam
„Onrust" en "Anarchie" staat gekalkt op Amsterdamse muren. In onze hoofdstad is het niet koosjer... In Amsterdam komt de hele wereld bijeen, Tal van specialiteitenrestaurants geven daar ook blijk van. We gingen naar restaurant Swart en dronken daar onder andere „wine made in the Holy Land". We aten heerlijk joods, zij het dat het niet-koosjer voedsel was.
We laten ons niet afschrikken door het „onrustig" en „anarchistisch" imago van Amsterdam. We gaan uit eten in onze hoofdstad. Met tramlijn 2 word je vanaf het Centraal Station vlak voor de deur van het restaurant Swart „afgeleverd". Adres: Willemsparkweg 87. Vlak bij het Vondelpark. Met de auto vrij gemakkelijk bereikbaar. Het vinden van een parkeerplaats is waarschijnlijk iets moeilijker. Het is hier geen Zeedijk, geen „enge" buurt. Op de pui van het vrij kleine restaurant staat een menorah afgebeeld. U weet wel: de zevenarmige kandelaar,
Israëlische wijn
Binnen. De tafels zijn sfeervol met roze bedekt. Witte wanden met donkerbruine lambrizeringen. Een trap leidt naar een verdiepinkje met het buffet en andere tafels. Aan een wand hangt een glazen mozaïek in de vorm van een Davidster. Er hangen verschillende schilderijen, die ook te koop zijn. Mevrouw Swart steekt de kaarsjes aan. Er klinkt rustige achtergrondmuziek. Geen levenslustige zang en muziek van Israëlische bodem. Aan de ene kant jammer, maar het is wel begrijpelijk, want het zou dan waarschijnlijk overheersend zijn.
Meneer Swart is een geboren en getogen Amsterdamse jood. Hij is in 1976 met dit specialiteitenrestaurant begonnen. Het heeft een internationale keuken, waaronder dus ook joodse of Israëlische gerechten. Daarnaar is de meeste vraag. Het is één van de zeer weinige restaurants waar je „echt" joods kunt eten. Wijdbekend zijn de shoarma-eethuisjes, al dan niet met „Shalom" op de voorruit. Die zijn onder de Nederlanders erg populair. Een medewerker van de Israëlische ambassade in Den Haag zegt dat het met die zaakjes niet altijd goed zit. In plaats van schapevlees wordt ook wel varkensvlees gebruikt. En de eigenaars zijn soms Arabieren die dus wel voordeel zien in het „Shalom" op hun zaak...
Swart's restaurant is niet-koosjer. Dat wil zeggen: de gerechten worden niet precies volgens de joodse godsdienstige voorschriften klaargemaakt. Er zijn te weinig joden die daar naar vragen. Swart richt zich dus op een breder publiek dan alleen orthodoxe joden. Wel houdt hij rekening met de voorschriften, bijvoorbeeld door geen varkensvlees te serveren en ook door geen vissen zonder schubben en kieuwen op de menukaart te zetten. De joodse gerechten op de menukaart zijn van de Asjkenazische richting. Dat wil zeggen: uit de sfeer van de joden die afkomstig zijn uit Duitsland en Oost-Europa.
Swart schenkt een glas Israëlische wijn in. Een droge, rode wijn van het wijnhuis Carmel Lehitraot! Israël is het oudste wijnproducerende land ter wereld. Op het etiket staat een afbeelding van de twee verspieders met aan een stok een tros druiven. Israël, het land van de bijbel, vloeiende van melk en honig.
Als voorgerecht kiezen we gepelde gerstsoep. Een lichtgebonden soep van vleesbouillon met groentes en gepelde gerst. Prijs ƒ 6,25. Het hoofdgerecht heet Pastrami. Alleen bij Swart verkrijgbaar. Kruidig gerookt en gepekeld rundvlees, warm geserveerd, gegarneerd met koolsla en aardappelen (ook mogelijk met zuurkool en aardappelpuree). Prijs ƒ 26,50. Een potje met mierikswortel wordt erbij gezet. Het heeft ook een zinnebeeldige betekenis, namelijk: bitterheid... Ten slotte: Kugel met peren. Vroeger was het een hoofdgerecht. Warm deeg met amandelen en rozijnen; dit alles gestoofd met peertjes.
Eigenaar Swart werkt in de keuken. Zijn vrouw helpt bedienen. Er zijn voor diabetici suikervrije nagerechten. Met diëten kan rekening worden gehouden. Hinderlijk is soms de rooklucht die zich verspreidt in de vrij kleine ruimte... Ondanks dat: bete-avon! Eet smakelijk!
Het is aan te bevelen om even te reserveren. Het restaurant gaat om 17.30 uur open. Op maandag en dinsdag gesloten. Telefoonnummer: 020-760700.
DvR
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 1984
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 maart 1984
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's