Bekijk het origineel

Italië behartigt Britse belangen in Tripoli

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Italië behartigt Britse belangen in Tripoli

Londen gaat tweehonderd Lïbiërs het land uitwijzen

4 minuten leestijd

LONDEN/TRIPOLI — Itajië gaat de belangen van GrootBcittannië en van de Britse staatsburgers in Libië behartigen nu de diplomatieke betrekkingen tussen Londen en Tripoli zijn verbroken. De zaken van Libië in Groot-Brittannië worden door Saoedi-Arabië waargenomen.

Drie dagen na het verbrekerf van dediplomatieke banden tussen GrootBrittannië en Libië stemde de Italiaanse regering er gisteren mee in de Britse befangen in Libië te behartigen. Dit aanbod werd onmiddellijk door Libië geaccepteerd. Tevens maakte de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Leon Brittan, in het Lagerhuis bekend dat Saoedi-Arabië met instemming van de regering in Londen optreedt voor Libië.

De drie Libische functionarissen, die dinsdag naar Groot-Brittannië kwamen om het vertrek te regelen van de Libiërs in het door politie omsingelde „'Volksbureau" in Londen, hebben gisteren gqsprekken gevoerd met Britse functionarissen. De Libische, delegatie staat onder leiding van kolonel Abdel Rahman Shaibi. In diplomatieke kring werd vernomen dat de kolonel een topman is binnen de Libische militaire geheime dienst! Aangenomen wordt dat hij voldoende gezag heeft om de diplomaten en studenten in de belegerde ambassade ervan te overtuigen dat zij de orders uit Tripoli moeten opvolgen.

De Britse politie arresteerde het laatste lid van het revolutionaire comité, dat in februari van dit jaar het Libische Volksbureau in Londen overnam. Hij zal hot land worden uitgezet, evenals twee andere leden van het comité, die al eerder zijn teruggestuurd naar hun land. Het vierde lid van het revolutionaire^ comité had Groot-Brittannië al verlaten voor de schietpartij bij de Libische ambassade, waarbij een Britse politie-agente werd gedood.

Wenen conventie

Het hoofd van de Britse anti-terreurbrigade. William Hucklesby, be. vestigde gisteren dat volgens ooggetuigen vanuil de Libische ambassade op St. .lamos Square is geschoten op demonstranten tijdens een tegen Gaddafi gerichte betoging. 'Volgens Hucklesby is de schutter nog in het ambassadegebouw. Verscheidene ooggetuigen hebben verklaard dat vanuit een raam op de eerste verdieping vaft de ambassade een vuurwapen werd gericht op de demonstranten. Zij zagen rook en vuur uit de loop van het automatische of half-automatische wapen konien, aldus Hucklesby.

Tot nu toe heeft de Libische leider Gaddafi tegengesproken dat vanuit het Volksbureau is geschoten. Hij gaf de Britse politie de schuld van de dood van de politie-agente.

Minister B.rittan liet weten dat Groot-Brittannië weliswaar overweegt voorstellen te doen voor wijziging van de conventie van Wenen, maar dat zijn land zich „nauwgezet" aan de regels voor diplomatieke onschendbaarheid zal houden. „Wat er' is gebeurd 'heeft duidelijk vraagtekens gezet bij de. geschiktheid van de Wenen-conventie, haar werking en haar uitvoering", zo verklaarde Brittan in het Lagerhuis.

Uitwijzing

Dal Groot-Brittannië zich houdt aan de 'conventie van Wenen heeft onder raeor tot gevolg dat bagage, die als diplomatieke bagage wordt bestempeld, niet mag worden onderzocht door politie of douane. Op deze wijze kan het wapen, waarmee de agente is doodgeschoten on zelfs de schutter het land uit worden gesmokkeld. Diplomatieke bagage kan alles zijn van een koffer tot een vrachtwagen, zo zeggen deskundigen in het internationale recht.

„Ik deel het nationale gevoel van woede over de'tragische dood van een jonge politie-agente en over het grove misbruik van diplomatieke onschendbaarheid, dat haar dood' veroorzaakte", aldus Brittan. De bewindsman waarschuwde er voor dat de situatie nog erg delicaat is zolang de Libiërs nog in de ambassade zijn en de Britse ambassadestaf niet is teruggekeerd.

Verder wees. Brittan erop dat de Libiërs gedwongen zullen worden hét Volksbureau te verlaten, als zij zondag om niïddernacht nog niet weg zijn. „Zij zijn vrij om voor die tijd te vertrekken, maar wij zullen niet toestaan dat zij langer blijven dan zondagnacht". . Groot-Brittannië verwacht zondag voor middernacht ongeveer 200 Libiërs uit te wijzen, inclusief de 40 mensen die op dit moment worden belegerd in de Libische ambassade» in

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Italië behartigt Britse belangen in Tripoli

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 april 1984

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken