Bekijk het origineel

Nimeiry kondigt noodtoestand af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nimeiry kondigt noodtoestand af

Demonstraties in Soedan verboden

2 minuten leestijd

LONDEN — De Soedanese president Jaafar Nimeiry heeft zondag de noodtoestand afgekondigd in zijn land. De president maakte deze beslissing bekend in een toespraak voor radio en televisie.

Deze maatregel is volgens Nimeiry genomen om het de autoriteiten in Soedan mogelijk te maken „maximale stabiliteit en veiligheid" te garanderen. In een eerder verspreid bericht kondigde het Soedanese persbureau SUNA aan dat Nimeiry een belangrijke toespraak zou houden over een „nieuwe revolutie tegen corruptie, geruchten, omkoping en het knoeien met voedsel en de eigendommen van het land".

President Nimeiry zei dat de noodtoestaiid voor onbepaalde tijd van kracht zou zijn en dat bijeenkomsten en demonstraties verboden waren. In een toespraak voor radio en televisie, die volgde na drie uur patriottische muziek op de staatsradio, zei veldmaarschalk Nimeiry: „De vijanden van de regering zijn actief geworden zowel binnen als buiten Soedan".

Couppogingen

Volgens Nimeiry waren de oppositionele politieke partijen, dié werden ontbonden nadat hij in 1969 via een staatsgreep aan de macht was gekomen, actief geworden en hadden zij zich „verenigd tegen de staat". Nimeiry zei voorts dat er zelfs mensen zijn die tegen de islamitische wet (shari'a) ageren. „Maar", zo voegde hij er aan toe „er zijn in Soedan mensen die klaar staan om de islam en Soedan te verdedigen".

Nimeiry heeft een aantal pogingen overleefd om hem van zijn macht te beroven. Aan het begin van deze maand meldde het Soedanese persbureau SUNA dat Nimeiry had bekendgemaakt dat een staatsgreep die op 31 maart had moeten plaatsvinden, was mislukt.

In de afgelopen weken was er grote sociale onrust in Soedan. Op 5 april sloten de autoriteiten de universiteit van Khartoum, waar het onderwijzend personeel staakte voor hoger loon. Tegelijkertijd hadden ongeveer 2.000 artsen het werk neergelegd ondanks het bevel van de regering aan het werk te blijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Nimeiry kondigt noodtoestand af

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 mei 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken