Bekijk het origineel

Abortus in fonds is gewetensdwang

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Abortus in fonds is gewetensdwang

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het verplicht me betalen aan abortus in het zickenfond pakket Is een vorm van gewetensi wang. Het afwijzen van de mogelij held tot premlevrij.stelling is In stri, met artikel 20 van de Abortuswet.

Dat stelt de juristenvereniging Pi Vita in een gisteren gepubliceerc brief aan de leden van do Tweede K; mer. Pro Vita grijpt in haar schrijve terug naar het in juni 1982 uitg( brachte minderheidsavies van de Z'u kenfondsraad. De raad wees toen m17 tegen 16 stemmen een voorstel ti opname van de kliniek-abortus in h ziekenfondspakket af. Op dit momei wordt een abortus die in het ziekei huis plaatsvindt door het ziekenfoni betaald. Zwangerschapsafbreking een abortuskliniek echter niet. In h minderheidsadvies aan de regerir dat de raad vervolgens uitbracl wordt erop gewezen, dat uitvoerini stechnisch en uit het oogpunt v£ controle en beheersbaarheid een bi perkte vrijstelling van de verplichtir tot premiebetaling „nauwelijks verwezenlijken is." De raad acht voorts het maken van uitzonderingc strijdig met „de verzekeringsgedacl te" en sprak de vrees uit dat een ui zondering een precedent zou sche) pen.

Pro Vita vindt dat dit standpu strijdt met de inhoud van de Abortu wet waarin staat, dat niemand ve plicht is „medewerking te verlenei aan het afbreken van een zwange schap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Abortus in fonds is gewetensdwang

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken