Bekijk het origineel

Detaillist profiteert van herstel economie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Detaillist profiteert van herstel economie

Omzetstijging blijft veelal uit

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De arbeidsduurverkorting tegen inlevering van prijscompensatie heeft in het midden- en kleinbedrijf vorig jaar nauwelijks geleid tot herbezetting van vacatures. Ook lokte de verla» ging van het minimumjeugdloon geen grotere vraag naar jongeren uit.

Het aantal banen voor jongeren daalde zelfe in het rftidden- en kleinbedrijf meer dan elders in het bedrijfsleven, al had dat ook met de algemene ontwikkeling in het middenen kleinbedrijf te maken. Overigens gaat deze sector nu profiteren van de aantrekkende conjuctuur.

•Dat staat in het rapport over het midden- en kleinbedrijf in 1983 en 1984 dat het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf gisteren heeft gepubliceerd, Aan de jarenlange daling van de werkgelegenheid in deze sector lijkt volgens het rapport langzaam een eind te komen. Vorig jaar gingen er nog 46.000 arbeidsplaatsen verloren, dit jaar zal dit verUes beperkt blijven tot 10.000, De economische opleving gaat overigens volstrekt voorbij aan de midden- en kleinbedrijven die het moeten hebben van de afzet van consumptiegoederen. De reëel beschikbare inkomens van gezinnen dalen immers nog steeds terwijl de vaste lasten toenemen.

Vorig jaar hadden vooral melkhandelaren, textielzaken, leveranciers van drukwerk en bloemisten het erg moeilijk, aldus het EIM. De consument had minder te besteden en tegelijk haalt het grootwinkelbedrijf al jarenlang een steeds groter deel van de markt naar zich toe. Ook de horeca vertoonde een teruggang en bioscopen werden schrikbarend slecht bezocht,. aldus het rapport.

Afzet
De afzet van het midden- en kleinbedrijf - met 215 miljard gulden vorig jaar ongeveer eenderde van de afzet van het totale bedrijfsleven - daalde in 1983, terwijl die van het gehele bedrijfsleven met 2,5 procent steeg. De daling deed zich zowel voor bij toeleverende bedrijven en bij producenten van investeringsgoederen, als bij ondernemingen die consumptiegoederen verkopen. De export van midden> en kleinbedrijven nam iets toe, maar ook alweer minder dan in het gehele beidöjfslevenji'"

De-Winst in het midden- en kleinbedrijf narn vorig jaar toe met 5,5 procent. Terwijl er in de industrie en groothandel al sprake was van een fors winstherstel daalden de winsten sterk in de detailhandel en in iets mindere mate in de bouw. De gemiddelde zelfstandige zag zijn reëel beschikbare inkomen met 4,5 procent toenemen. Dit jaar zal het midden- en kleinbedrijf, met uitzondering van de detailhandel, erin slagen de afzet op te voeren. De exportgroei zal gelijke tred houden met die van de grotere bedrijven, zo verwacht het EIM.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Detaillist profiteert van herstel economie

Bekijk de hele uitgave van donderdag 21 juni 1984

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken