Bekijk het origineel

China wil nucleaire leveranciers tegen elkaar uitspelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

China wil nucleaire leveranciers tegen elkaar uitspelen

2 minuten leestijd

PEKING — Westerse diplomaten in Peking denken dat China bij het toekennen van contracten voor de bouw van kerncentrales ondernemingen in West-Europa, Japan en de VS tegen elkaar uit probeert te spelen.

Ze maken dit op uit de opmerking van een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dat de bouw van een kerncentrale veel geld kost en hoogwaardige technologie vergt en dat China daarom samen wil werken met landen die een goede economische ontwikkeling hebben en over moderne technologische kennis beschikken.

China heeft plannen om nucleaire uitrusting en technologie met een waarde van naar schatting twintig miljard dollar in te voeren. De import is nodig voor de verwezenlijking van de ambitieuze doelstellingen om aan het einde van de eeuw kerncentrales met een gezamenlijk vermogen van tienduizend megawatt te bezitten.

Bedrijven in de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en WestDuitsland hebben China al gedetailleerde voorsteilen voor de bouw van kerncentrales gedaan. Peking wil echter geen overeenkomst ondertekenen voordat de Amerikaanse wetten die de levering van nucleaire technologie aan China vrijwel onmogelijk maken zijn gewijzigd.

De Amerikaans-Chinese samenwerking op nucleair gebied, waarvoor president Reagan tijdens het bezoek aan China in april de basis heeft gelegd, moet nog door het Amerikaanse Congres worden geratificeerd. Waarschijnlijk zal de samenwerking op grote bezwaren van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging stuiten omdat China het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens niet heeft ondertekend.

Concurrentie

In kringen van westerse diplomaten is vernomen dat de uitlatingen van de woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken waarschijnlijk bedoeld zijn om de BS eraan te herinneren dat de concurrentie groot is. Ook zou er uit kunnen worden opgemaakt dat Peking nog steeds bereid is met de VS samen te werken, maar overeenkomsten met andere landen niet uit de weg gaat.

Op het ogenblik zijn er in China twee kerncentrales in aanbouw, een met een vermogen van 300 megawatt en een van 1800 megawatt. In maart maakte Peking plannen bekend voor de bouw van nog twee reactors. China heeft voortdurend problemen met zijn elektriciteitsvoorziening. Veel waterkrachtcentrales en met steenkool gestookte installaties zijn ver verwijderd van de zich steeds uitbreidende industriegebieden aan de kust.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juli 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

China wil nucleaire leveranciers tegen elkaar uitspelen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juli 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken