Bekijk het origineel

Vierhonderdste donornier

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vierhonderdste donornier

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — In Amsterdam is vannacht voor de vierhonderdste maal een niertransplantatie verricht.

Dat gebeurde in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in de Bullewijk. Alle transplantaties in de hoofdstad werden uitgevoerd in het Academisch Ziekenhuis bij de Universiteit van Amsterdam. De eerste maal in 1967 in het Wilhelminagasthuis, dat eind 1983 verhuisde naar het nieuwe AMC, waar dit jaar al 24 niertransplantaties zijn verricht. Dit heeft een woordvoerder van het AMC gistermiddag meegedeeld.

Deze medische ingreep werd in Nederland voor het eerst uitgevoerd in 1966 in het Academisch Ziekenhuis van Leiden. Aanvankelijk was de transplantatie nog vol risico voor de patiënten door de kans op afstoting van het getransplanteerde orgaan.

Sinds 1980 is het risico als gevolg van het beschikbaar komen van een nieuw medicijn tegen afstoting en door de verfijning van de operatietechnieken zeer klein. Dat is zelfs het geval als de operatie niet geheel succesvol verloopt. De langst functionerende getransplanteerde nier van de in Amsterdam behandelde patiënten is vijftien jaar en acht maanden. De patiënt is thans 41 jaar.

Door het inschakelen van een transplantatiecoördinator is het aantal beschikbare nieren en transplantaties in Amsterdam de laatste tijd aanzienlijk gestegen, aldus het AMC. In Nederland wachten momenteel nog 700 patiënten op een niertransplantatie. In Amsterdam en omgeving staan 105 patiënten op de wachtlijst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Vierhonderdste donornier

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken