Bekijk het origineel

Staat van beleg in groot deel Peru

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Staat van beleg in groot deel Peru

Meer macht voor militairen

2 minuten leestijd

LIMA — President Fernando Belaunde Terry van Peru heeft gisteren de staat van beleg afgekondigd voor dertien provincies in bergachtig gebied waar in twee weken tijd 131 mensen zijn omgekomen door geweld van de kant van de guerrilla. Onder hen waren vijftien schoolkinderen wier hals door opstandelingen werd afgesneden.

Het Peruaanse staatshoofd stelde voor zestig dagen militair gezag in en riep de noodtoestand uit in gebieden in het Andesgebergte die volgens de regering het doelwit vormen van aanvallen door de guerrillabeweging uit wraak voor het feit dat de bewoners geweigerd hadden zich bij de opstandelingen aan te sluiten.

Het presidentiële besluit houdt een opschorting van de burgerrechten in en een verbod op openbare en particuliere bijeenkomsten. Bovendien krijgt de politie het recht zonder gerechtelijk bevel arrestaties te verrichten en tot huiszoeking over te gaan.

De staat van beleg verschaft de strijdkrachten de volledige controle over het gebied - dertien provincies int, de staten Ayacucho, Huancavelia en Apurimac in het zuiden van Peru met een gezamenlijke bevolking van circa een miljoen mensen.

Politierapporten

Een soortgelijke uitzonderingstoestand is sinds 8 juni in geheel Peru van kracht, tevens met het doel het geweld van de kant van de guerrillabeweging te bestrijden, maar die behelst geen volledige militaire controle.

Ayacucho en omgeving, dat de autoritaten in Lima beschouwen als het bolwerk van de maoïstische guerrillagroep „Sendero Luminoso" (Lichtend Pad), staat sinds januari 1983 onder militaire controle. Het presidentiële decreet komt na politierapporten van maandag dat guerrillastrijders van Sendero Luminoso 26 dorpelingen in Sachabamba, in het zuiden van de staat Ayacucho, hadden vermoord.

Onder hen waren 25 schoolkinderen.

Uit politierapporten blijkt dat sinds 1 augustus 131 mensen, voor het merendeel boeren en vermeende opstandelingen, gedood zijn bij geweld dat met de activiteit van de guerrillabeweging samenhangt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Staat van beleg in groot deel Peru

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken