Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Lekker eenvoudig koken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Lekker eenvoudig koken

4 minuten leestijd

Lekker koken hoeft niet per se ingewikkeld of duur te zijn. Kostbare ingrediënten kunnen gebruikt worden, maar het hoeft niet. Tijdrovende gerechten kunnen klaargemaakt worden, maar het kan ook anders. Experimenteren en durven is vaak de sleutel tot lekker eenvoudig koken.

In het geHjknamige boekje uit de Zwarte Beertjesreeks „Lekker eenvoudig koken" staan honderden maaltijden die eenvoudig te bereiden zijn. Bekende ingrediënten en handelingen liggen ten grondslag aan een smakelijke maaltijd. Voor kamerbewoners en alleenstaanden een welkome „gast".

„Lekker eenvoudig koken" door Wiebe Andringa, Zwarte Beertjes hobbygids. Uitgeverij Bruna, 144 blz., prijs/8,90.

Linzensoep

300 g linzen, 1 ui, Vi bosje selderie, V2 bosje peterselie, 1 groene paprika, 1 teentje knoflook, 1 liter bouillon, chilipoeder, zout, peper, 2 uien, boter.

Was de linzen en kook ze in ruim water samen met de grof gesneden selderie en peterselie, de in stukjes gesneden paprika en het uitgeperste teentje knoflook in ca. 1 uur gaar. Voeg de bouillon toe en maak de soep op smaak met chilipoeder, zout en peper. Laat de soep door en door heet worden. Maak de uien schoon en snijd ze in ringen. Bak de uienringen in wat boter goudbruin. Serveer de soep met de gebakken uienringen er bovenop.

Hamlapjes met banaan
400g magere hamlappen, 2 bananen, zout, peper, 50 g boter, 2 theelepels kerrie, 1 eetlepel bloem, 1 dl water, scheutje koffieroom. beetje bij beetje het water toe. Laat de saus ca. 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer een scheutje koffieroom door de saus en leg de lapjes terug in de pan. Laat alles door en door heet worden. Serveer de lapjes op een schaal met wat van de saus erover geschonken en serveer de rest van de saus er apart bij.

Balinese makreel
1 kg makreel; 3 eetlepels olie, 2 uien. 2 uitgeperste teentjes knoflook, 2 theelepels sambal, 2 theelepels gemberpoeder, 1 theelepel laos, 1 blikje tomatenpuree, 1 dl water.

Verdeel de schoongemaakte vis in moten. Verhit de olie en bak hierin de vis aan alle kanten bruin. Neem de vis uit de pan. Maak de uien schoon en snijd ze klein. Bak de uien en de knoflook met de sambal, de gemberpoeder en de laos in de bakolie lichtbruin. Voeg de tomatenpuree en het water toe en roer alles goed dooreen. Voeg de vis aan de saus toe en stoof hem ca. 5 minuten op een niet te hooc vuur. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Haal de kipfilets uit de pan en fruit in de braadboter ca. 3 minuten de ui met het kerriepoeder. Voeg de bloem toe en roer alles goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje onder voortdurend roeren de bouillon toe tot er een gebonden saus is ontstaan. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem klein. Voeg de stukjes appel aan de saus toe. Leg de kipfilets in de saus en laat alles ca. 20 minuten op laag vuur sudderen. Maak de saus op smaak met peper en zout. Leg de kipfilets op een schaal en roer de koffieroom door de saus. Schenk wat van de saus over de filets en serveer de rest van'de saus apart bij het gerecht.

Gegratineerde venkel

venkelknollen, zout, peper, 75 g geraspte kaas.

Maak de venkelknollen schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Kook de venkel in wat water met zout in ca. 20 minuten gaar. Laat de venkel uitlekken. Doe de groente in een vuurvaste schaal en strooi er wat peper en de geraspte kaas over. Plaats de schaal onder de voorverwarmde

Appelkwark
2 zachtzure appels, 200 g kwark, 2 eetlepels suiker, 12 theelepels kaneel. 1/8 liter slagroom.

Schil de appels en rasp ze. Vermeng de appels met de kwark, de suiker en de kaneel. Verdeel het mengsel over glazen schaaltjes. Sla de slagroom stijf en versier iedere portie met een stevige toef slagroom.

Pruimendrank
250 g rijpe pruimen, V2 liter sodawater.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Lekker eenvoudig koken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 augustus 1984

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken