Bekijk het origineel

Rotterdamse graanmarkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rotterdamse graanmarkt

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — Hoewel de mengvoederindustrie voor direct tamelijk actief is, blijft er een flinke brok twijfel bestaan voor januari/april. Hoe zit liet met de afzet van mengvoeders en hoe is het economisch herstel in onze bedrijfstak? Een week van bruisende boordvrijactiviteiten op termijn is het dan bepaald ook niet geworden.

(Overzicht door de fa. A. Makkreel)

Er sprongen drie artikelen duidelijk uit, die schijnbaar door technische activiteiten vast waren: cocos, gluten en palm. Maar voor de rest was het boordvrij niet geweldig te noemen. Het geloof in vastere prijzen wil geen vaste grond krijgen en de animo blijft klein.

Franse mais blijft voor direct erg schaars en bijzonder duur. De nieuwe oogst laat nog op zich wachten, wat voor velen een tegenvaller is. Engelse 70 kos gerst gaat regelmatig naar de industrie en ook Franse gepunte haver was gevraagd. In voertarwe deed men zaken van nu tot juni '85 toe. Cocos is dus flink prijzig geworden en loco slechts met een lantaamtje te vinden. Boten komen eerst per half oktober. Deze doen eveneens een fikse premie om over afladingen maar te zwijgen.

Flauwer

Lijnschilfers lopen dagelijks op met vraag naar oktober en november posities. Hierdoor kwamen de goedkopere lijnschrootpeUets meer in trek. Maisgruten leken begin deze week wat flauwer, maar tegen aller verwachrting in en de lagers dollar (ƒ 3,40) wai ren de prijzen aan het einde der week ; bijzonder sterk opgelopen. Ook op aflading. f Er was in palmpitschilfers een lef vendige handel uit boten met oplopende noteringen. Oude voorkopen komen nu gelukkig weer wat bij en zien de verliezen fiks gereduceerd. In drie weken tijd is er wel een gulden of vier op aflading bijgekomen.

Raapschroot is wat aangetrokken, maar de raapschrootprijzen blijven uitermate geschikt. Soyaschroot domineerde niet en er zijn wat prijsverschillen te melden. Meestal waren de offertes wat gemakkelijker zonder vraag te ontdekken van de consumptie. Men blijft ook in soya dicht bij huis.

Maisvoermeelprijzen gingen deze week wat onderuit met gevolg dat er iets meer belangstelling scheen te komen. Uiteindelijk waren de activiteiten in dit produkt toch kleiner dan verwacht. De prijzen waren echter wel wat hoger met gevolg dat de handel weer geheel stil kwam te liggen. Molenafvallen zijn wel iets beter, maar de verkoop gaat erg traag. Nu gluten vaster lopen zit er voor gries weer wat meer kans in.

Houders van lucemepellets hebben geen concurrentie meer van Hollands produkt en komen uiteindelijk aan bod. De prijzen zijn gelukkig wel wat beter geworden. De vraag blijft redelijk kalm. Tapioca veranderde weinig. Boten zijn niet dringen te verkopen en de loco voorraad is voldoende tov de vraag. Op januari/juni '85 noteert men fracdtioneel wat lager.

Problemen

De Hollandse suikerfabrieken kampen met aanvoerproblemen van bieten. De weersomstandigheden worden gelukkig wat beter en leveren fabrieken mondjesmaat wat droge pulpbrokjes af. Het prijsniveau van pulp bleef redelijk op peil. Er zijn weinig tweedehands offertes in de markt en de fabrieken zijn van de markt.

Wel kwam er wat druk van Duitse pulp op oktober levering die voor interessante prijs te koop is. Zelfs citrus kon hier niet tegen op. Citrusprijzen logen er niet om. Boten zijn redelijk voldoende te koop, maar de prijzen werden uiteindelijk hoog aangehouden. Cifmateriaal moet duur betaald worden.

De maanden oktober en november zijn „de" pulpmaanden en ook vanuit Noord-Amerika zijn er weer offertes op de markt. Het niveau leek bepaald niet te hoog. Aan de citrusprijzen moet toch binnenkort wat gesleuteld worden, want de premie tov droge suikerbietenpulp betaalt men niet zo vlug.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Rotterdamse graanmarkt

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1984

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken