Bekijk het origineel

HULP VOOR AFRIKA

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

HULP VOOR AFRIKA

4 minuten leestijd

De geweldige hongersnood in Ethiopië en de Sahelianden trekt thans ons aller aandacht. Dat is ook begrijpelijk. Wie niet getroffen is door de schrijnende beelden van honger en ellende in grote delen van Afrika, moet het wel aan elk menselijk gevoel ontbreken. Er wordt dan ook op grote schaal actie gevoerd voor voedselhulp aan de hongerenden.

Uiteraard zijn er bij deze acties allerlei kanttekeningen te maken. Moeten wij geld geven aan de „nationale" actie via de omroepen of kunnen we dat beter doen aan organisaties met een meer of minder duidelijke christelijke signatuur? Er is immers een menigte van organisaties en comités op de markt. Men behoeft er alleen maar het RD op na te lezen om dat te constateren.

Aangezien het hier primair om voedselhulp gaat voor hongerende mensen is een efficiënte besteding van de gelden hier het meeste van belang. Het zal een hongerende Afrikaanse moeder een zorg zijn of zij voor zichzelf en haar kinderen voedsel krijgt waarvoor het geld bij eikaar gebracht is door het Humanistisch Verbond, of de AVRO of de Unie van Baptistengemeenten of een rijke islamitische oliesjeik.

In ieder geval verdient het aanbeveling om geld te geven vla bekende organisaties. Dan is de kans dat het geld goed besteed wordt groter, dan wanneer men z'n geld stort op gironummers van allerlei stichtingen en comités die zomaar ineens uit het niets zijn opgedoken.

Leert de Bijbel ons echter niet dat we goed moeten doen aan allen, maar „meest aan de huisgenoten des geloofs"? Dat is zeker zo. Maar die huisgenoten des geloofs zijn daar in de Afrikaanse wildernis niet zo gemakkelijk te vinden. We moeten die bepaald niet zoeken in de Ethiopische Koptische kerk, die immers grotendeels een mengsel is van oudchristelijke ketterijen en allerlei heidense elementen. En bovendien is ook een hongerende moslim onze naaste.

De huidige acties voor Ethiopië en de andere Sahelianden zijn sterk gericht op directe voedselhulp. Dat is ook begrijpelijk. Er sterven daar dagelijks mensen van honger. Toch zullen we wel moeten bedenken dat voedselhulp aan hongerenden — hoe noodzakelijk ook — structureel niets oplost. Iemand die vandaag te eten krijgt, heeft morgen weer honger.

Terecht wordt daarom ook een deel van de ingezamelde gelden van de actie Eén voor Afrika besteed aan structurele projecten. Die zijn evenzeer noodzakelijk. Ook al doen de politieke instabiliteit van de betrokken landen, de altijd schaarse regenval, de overbeweiding en de verdere roofbouw van het land vrezen dat het hongerprobleem dit werelddeel nog vele jaren teisteren zal.

Van al de hongerende landen trekt Ethiopië met name onze aandacht. Dat land wordt de laatste jaren geregeerd door een communistische regering. Niet zomaar een wat autoritair regime dat om redenen van politieke opportuniteit steun zoekt bij Moskou, maar een regering van onvervalst marxistische signatuur. Dat blijkt ook wel uit de felle anti-godsdienstige campagnes die zij voert, zowel tegen de Koptische kerk als tegen de protestantse kerken en — naar het schijnt—ook tegen de islamieten.

De aanwezigheid van dat communistische bewind leidde ertoe dat de westerse landen niet meteen zo scheutig waren toen de eerste signalen van de hongersnood in Ethiopië hen bereikten. Lag het niet meer op de weg van de Sowjet-Unie om haar nieuwe bondgenoot te helpen? Zou de hongersnood ook niet kunnen leiden tot de val van het communistische regime dat reeds met slopende guerrillaoorlogen te kampen had? Dat waren inderdaad reële ovenwegingen.

Nu echter de honger zozeer heeft toegeslagen in Ethiopië, dat miljoenen mensen op de grens van de hongerdood leven, moeten echter dergelijke politieke motieven terzijde geschoven worden. Ook al blijft er dan nog reden genoeg om de niet-communistische Afrikaanse landen in de Sahelzone wat royaler met hulp te bedelen dan het marxistische Ethiopië. Maar de hongerende plattelandsbevolking daar kan het ook niet helpen dat het huidige regime in Addis Abeba bestaat uit fanatieke marxisten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 november 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

HULP VOOR AFRIKA

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 november 1984

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken