Bekijk het origineel

Verdwijning op grote schaal in zuiden Peru

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verdwijning op grote schaal in zuiden Peru

Burgers slachtoffer van guerrilla's en regeringstroepen

3 minuten leestijd

ONDEN — Familieleden „verdwenen" Peruanen rzoeken regelmatig de naast en gelegen dumpplaatsen, in lOop daar hun verwanten tete vinden. Van tijd tot tijd den daar lichamen gevon, vaak onherkenbaar verkt, naakt, geboeid en geddoekt, door een schot in hoofd vermoord. Onduideblijft of ze het slachtoffer geworden van de Peruaanse rrillabeweging Sendero Luoso (Lichtend Pad) of van ;ringstroepen die twee Jaar den zijn ingezet, toen de dtoestand in de provincies

van het zuidelijke Ayacucho werd afgekondigd.

Het Peruaanse ministerie van binnenlandse zaken stelt idat vanaf het begin 1983 tot halverwege 1984 tweeduizend vermoedelijke guerrillastrijders zijn vermoord. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnestie International bevinden zich onder hen vele burgers. In februari 1984 vertelde de procureur-generaal van Ayacucho, die de rechten van de plaatselijke bevolking tracht te beschermen, dat zijn staf in veertien maanden tijd ruim 1500 klachten - formele klachten - over het „verdwijnen" van door regeringstroepen gevangen genomen burgers had ontvangen.

Amnesty International rapporteert in een vandaag gepubliceerde lijst de verdwijning van 1005 mensen. Tevens wordt daarin melding gemaakt van 400 mensen, die na hun arrestatie zijn omgebracht. Gruweldaden op zo grote schaal als de laatste jaren het geval is, kennen hun weerga niet in Peru.

De slachtoffers van schending van mensenrechten (willekeurige gevangenneming, terechtstelling zonder verhoor of onderzoek naar schuld) zijn vooral boeren, plaatselijk leiders en jongeren in Ayacucho. Amnesty is op de hoogte van 76 gevallen waarin jongeren, kinderen ook, onder de achttien jaar zijn „verdwenen", met andere woorden: Meegenomen en vermoord.

Versluierd

Amnesty International kan niet precies inschatten wat de ware omvang is van het door regeringstroepen bedreven geweld. De ontoegankelijkheid van het crisisgebied - iedere weldenkende Peruaan mijdt het zuiden met de grootste omzichtigheid - en de gewelddadige activiteiten van Sendero Luminoso versluieren de praktijken van de regeringstroepen die net zo min het daglicht kunnen verdragen.

Uit angst voor represaille van zowel de guerrilla's als de regeringstroepen durven de Peruanen niet altijd melding te maken van arrestaties en verdwijningen, zodat de juiste aantallen van guerrilla-geweld en politieke moorden onbekend blijven.

De gruweldaden namen hand over hand toe, toen de regering een campagne startte tegen de gewelddadige activiteiten van Sendero Luminoso. Dit „Lichtend Pad" koos de dag waarop de eerste presidentsverkiezing van Peru na een aantal jaren militair bewind plaatsvonden als eerste actiedag.-Dat was 18 mei 1980, de dag waarop stembussen in brand werden gestoken. Vanaf die tijd dateren talloze sabotages en bomaanslagen die later in 1982 overgingen in het systematisch doden van lokale regeringsambtenaren, leiders van boerengemeenschappen en ieder die op de een of andere manier in ogen van Sendero Luminoso een handlanger van de regering kon zijn.

Geen bewijzen

De protesten laaiden op toen in augustus 1984 vijftig dode lichamen in een massagraf gevonden werden.. Daaropvolgende ontdekkingen wezen op de hand van regeringstroepen. Regelrechte bewijzen zijn niet voorhanden, beschuldigingen zouden niet genoeg grond hebben, maar het aantal moorden wijst in de richting van zowel de regeringtroepen als dé guerrilla's.

Amnesty International legt dan ook de vinger bij het aantal moorden zonder enige vorm van proces, maar wel bewijzen voor zijn en dringt er bij de Peruaanse regering op aan zich in te zetten voor het handhaven en naleven van de mensenrechten in dezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Verdwijning op grote schaal in zuiden Peru

Bekijk de hele uitgave van woensdag 23 januari 1985

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken