Bekijk het origineel

De juiste toon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De juiste toon

2 minuten leestijd

Vraag: ik ben in het bezit van een oud koraalboek van B. de Vries. De psalmvoorspelen zijn erg eenvoudig. Een voordeel is, dat er voor elke psalm drie voorspelen gegeven worden. Wie was deze heer B. de Vries en is deze uitgave nog verkrijgbaar?<br />

Antwoord: Bouke Jelles de Vries werd op 17 november 1835 geboren te Tjerkwerd. Hij groeide op in Dronrijp, waar zijn vader schoolhoofd was. Zijn eerste orgellessen ontving hij van de Leeuwarder organist Pieter Frank (overieden in 1847). Bouke de Vries was van 1854 tot 1863 organist te Goor, van 1863 tot 1876 te Harderwijk en vanaf 1876 van de Groteof St. Martinikerk te Bolsward. Hier gaf hij in 1892 een koraalboek uit voor de psalmen, met voor-, tussenen naspelen. Naast dit koraalboek, waarvan zich een exemplaar bevindt in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag, verscheen eveneens in 1892 „Honderd en negentig kleine en gemakkelijke koraalvoorspelen voor orgel, harmonium of piano, vierstemmig gecomponeerd".
In 1897 verschenen koraalboeken met „De melodieën der Evangelische gezangen" en die van ,,Den Vervolgbundel op de gezangen". Verder is van hem bekend een ,,Koninginnelied", voor gemengd koor, met pianoof orgelbegeleiding, uitgegeven in 1892. Ten slotte kennen we van B. de Vries een ,,Praktische handleiding tot het bespelen van het harmonium, naar de methode van Ernst Stapf'. Een deel hiervan werd in 1919 door Bernhard ten Cate geheel herzien en opnieuw uitgegeven. Een volledige heruitgave verscheen in de jaren 1922/23.
B. de Vries staat/stond bekend als een organist van de ,,oude stijl". Hij deed veel aan koorzang; was dirigent van het Bolswards Mannenkoor en van het dameskoor Melodia. In 1910 nam hij wegens ziekte ontslag als organist van de Martini. In 1920 overleed hij te Amsterdam. (,,Mensen in en om de Martini", geschreven door ds. J. J. Kalma)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

De juiste toon

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken