Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

"Zelfonderzoek Van Aardenne denkbaar"

Nijpels sluit aftreden niet uit

3 minuten leestijd

HILVERSUM — Het VVD Tweede-Kamerlid Jacobse kan het zich voorstellen dat minister Van Aardenne van economische zaken over zijn positie gaat nadenken, na hetgeen hij in de loop van de debatten over de bevindingen van de RSV-enquêtecommissie allemaal over zich heen heeft gekregen.

Jacobse meent dat „een kamermeerderheid, dus met inbegrip van het CDA", zich „niet bepaald sympathiek of realistisch" tegenover Van Aardenne heeft opgesteld. Jacobse zei dit gisteren voor de Avro-radio.
Volgens Jacobse, die namens de VVD in de vaste kamercommissie voor economische zaken zit, zal de VVD-fractie geen uitspraak doen die de positie van minister Van Aardenne ondergraaft. Iets anders is het, aldus Jacobse, als er tijdens de volgende debatten of stemmingen over de zaak iets uit de bus zou komen dat Van Aardenne zelf aanleiding zou geven om nog eens een keer na te denken.

Aftreden
VVD-fractievoorzitter Nijpels zei zaterdag zich te kunnen voorstellen dat de gedachte aan aftreden opkomt „wanneer je zo onrechtvaardig wordt behandeld", als Van Aardenne is overkomen. Ook zei Nijpels namens Van Aardenne te kunnen meedelen dat hij zal aanblijven als minister.
Als de Tweede Kamer morgen de PvdA-moties uit het RSV-debat aanvaardt houdt dat volgens PvdA-fractieleider Den Uyl in dat de positie van minister Van Aardenne in het derde RSV-debat eind deze maand opnieuw ernstig in het geding is.
De ene motie onderschrijft de resultaten en conclusies van het onderzoek van de RSV-enquêtecommissie, de andere spreekt zich uit tegen het minderheidsstandpunt van het VVDcommissielid Korthals.

Indringend
Met verwerping van dat minderheidsstandpunt onderschrijft de kamer volgens Den Uyl niet alleen, het oordeel van de commissie over de misleiding van de Kamer door Van Aardenne in het RSV-debêcle, maar ook over het feit dat bij de blanco cheque voor steun aan het RSV-concem de minister van economische zaken handelde zonder dat daar een kabinetsbesluit aan ten grondlag lag.
„Het kan niet anders zijn dat als de Kamer die moties aanvaardt, dat toch een heel indringende werking zal hebben op de positie van Van Aardenne", aldus Den Uyl. Dat hoeft niet te betekenen dat Van Aardenne dinsdag meteen zijn biezen moet pakken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 februari 1985

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken