Buit van Rode Garde
PEKING — In Peking is een „tentoonstelling" gehouden van goederen die tijdens de Culturele Revolutie door de Rode Garde in beslag zijn genomen. De eigenaars van die goederen konden die tijdens de tentoonstelling weer opeisen.
Twaalf dagen lang konden de Chinezen in een lagere school in Peking 30.000 vaak kostbare artikelen bekijken die tussen 1966 en 1976 als het „giftig onkruid" uit het feodale verleden door de Rode Gardisten in beslag werden genomen. Sommige antieke voorwerpen waren honderden jaren oude erfstukken.
Aan het eind van de tentoonstelling hadden zich de eigenaars van 8000 voorwerpen gemeld. Die spullen waarvoor meer dan één eigenaar zich meldde zullen door een arbitragecommissie worden teruggegeven, op basis van het geleverde bewijsmateriaal.
Wat er met de niet opgehaalde spullen gaat gebeuren is nog niet bekend. De tentoonstelling werd georganiseerd in opdracht van de huidige partijleiding, die afstand heeft genomen van de Culturele Revolutie die nu algemeen als een periode van terreur wordt beschouwd.
Tijdens de Culturele Revolutie vielen bendes Rode Gardisten woningen binnen om verdachte voorwerpen in beslag te nemen. Veel kostbare bezittingen werden nooit teruggevonden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 februari 1985
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 februari 1985
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's