Jan des Bouvrie in Bouwcentrum
BOEIEND BOEK OVER BINNENHUISARCHITECT
De interieurs die ik ontwerp zijn in de loop der jaren steeds simpeler geworden - leger en lichter van kleur. Vooral dat licht is onmisbaar en daar ontbrak het nogal aan in de periode waarin de nostalgie met ijzeren hand regeerde: „gezellig" was automatisch donker, want de kamers waar de beminde grootmoedersspulletjes stonden, waren ook altijd in duisternis gehuld. Ik denk overigens dat dat gezellig beter kan worden omgebogen naar vrolijk".
Binnenhuisarchitect, meubelontwerper en kunstenaar Jan des Bouvrie (42) laat er in het boek over zijn werk en zijn persoon geen misverstand over bestaan hoe hij tegen het Nederlandse interieur aankijkt. „Kleuren beïnvloeden de stemming van een mens — bij mij tenminste - en ik ben ervan overtuigd, dat dat voor velen geldt. In een decor dat optimisme uitstraalt, voel je je eerder op je gemak dan in een hol waar geen plaats is voor licht".
Bankjes
De loopbaan van Jan des Bouvrie begon zo'n twintig jaar geleden. Na zijn studie aan de Rietveld Academie (toen nog school voor Kunstnijverheid genoemd) moest hij van zijn ouders bankjes verkopen. Het zelf ontwerpen van meubelen en interieurs trok hem meer. Van huis uit werd dat gestimuleerd. „Al op m'n zeventiende zat ik dik in de opdrachten. Dat gaf op de opleiding wel eens problemen. Van hoofddocent Jan Rietveld kreeg ik dan ook wel eens te horen: „Wat jammer nou dat je zo zakelijk bent ingesteld". Door het werk van verkopen in de zaak van zijn ouders werd Des Bouvrie geconfronteerd met de wensen en problemen van het grotere publiek. „Kon dus bedenken hoe ik die wens zou kunnen vervullen".
Zijn vader stimuleerde in het bijzonder Jans wens om ontwerper te worden. „Bij ons kwamen ook regelmatig beroemde binnenhuisarchitecten over de vloer. Mannen dus, die het leven van anderen versieren".
Al jong was hij bezig met het veranderen en inrichten van interieurs. Zijn eigen kamer was dan het werkterrein. „De ene week werd alles wit, de andere week alles zwart. Maar van donkere kleuren bleek ik knap in de war te raken. Ik heb toen eigenlijk al definitief voor licht gekozen".
In 1969 begon Des Bouvrie bankjes te ontwerpen voor meubelfabriek Gelderland. Het meest bekende en succesvolle ontwerp werd zijn kubusbank, een eenvoudig bankje dat nog steeds goed in de markt ligt.
Commercie
Door zijn contacten met Gelderland kwam de meubelontwerper ook in aanraking met andere fabrikanten. Dat resulteerde in ontwerpen voor Luxaflex, openhaarden voor Boley, en onlangs een „Philips meubel", een serie kasten voor geluidsapparatuur. Ja, zelfs voor Edet keukenpapier ontwierp Jan des Bouvrie samen met bekende ontwerpers als Frank Govers en Frans Molenaar motieven voor keukenpapier. Op de reacties als dat hij zo simpel zou ontwerpen, zegt Jan des Bouvrie: „Ik wist van tevoren dat zulke reacties zouden komen, maar ik vond het enig om te doen. Ik vind mijn rol juist door die eenvoud heel leuk, hoe simpeler hoe beter. Het is natuurlijk hetzelfde als mensen die een schilderij van Karel Appel zien en zeggen: „Dat kan mijn zoontje van drie ook"
Eenvoud
Hij zegt het even tussen neus en lippen door: „Eenvoud is het belangrijkste". Simpele interieurs, licht en weinig snuisterijen. Dat is zo ongeveer het interieur dat Jan des Bouvrie voor ogen staat, zonder daarbij zijn mening op te willen dringen. De schrijfster van het boek, Elisabeth de Lestrieux zegt dat heel duidelijk: „Hij is niet bezig om zijn smaak aan anderen op te dringen. Dat hij veel volgelingen heeft, is meegenomen. Daar doet hij wel iets aan, hij laat zijn ontwerpen veelvuldig publiceren, zodat'het oog gewend raakt aan zijn interieurbeeld, het herkent en erkend dat het misschien toch wel mooier en rustiger is dan donker eiken, ook als is het nog zo „massief."
Smaak
Bij het bekijken van het boek en de expositie in het Bouwcentrum van Rotterdam is het verschil met de massief eiken interieurs al spoedig duidelijk. Bankjes in wit of pasteltinten, eetkamertafels in manou, zelfs een witte open haard trekken de aandacht. Natuurlijk is het een kwestie van smaak of men de ontwerpen van Jan des Bouvrie kan waarderen. Want immers in een gezin met jonge kinderen is een witte bank niet de meest ideale kleur... Aan de andere kant zal men bij nader inzien ook moeten bekennen dat een lege wand met daarop een mooi schilderij best eens de moeite van het proberen waard is. Niet zelden komen (antieke) kunstvoorwerpen dan veel beter uit. Een totaal Jan des Bouvrie-interieur hoeft men niet per se te kiezen, om toch enkele ideeën over woninginrichting van deze eigentijdse meubelontwerper in het interieur over te nemen.
Expositie
Een beeld van de ontwerpen die Jan des Bouvrie de laatste twintig jaar heeft gemaakt, is tot en met 16 maart dagelijks te zien in het Bouwcentrum (Weena 700) in Rotterdam. De bekende architect Cees Dam zorgde voor een mooie opstelling van de meubels en interieurs. Van maandag tot en met zaterdag is de expositie open van 9.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.
Het boek over het leven en werk van „Jan des Bouvrie" is een kijkboek geworden met veel ontwerpen. Elisabeth de Lestrieux verzorgde de tekst, 110 bladz., paperback, 21x30 cm, uitgeverij Van Holkema & Warendorf, Weesp, prijs ƒ 29,50;
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 februari 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 februari 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's