"Medicijnen in Nederland veel te duur"
UTRECHT — De geneesmiddelen zijn in Nederland vaak veel te duur. Het ministerie van economische zaken zou hierop veel meer controle moeten uitoefenen. Dat concludeert de Consumentenbond naar aanleiding van een onderzoek naar de geneesmiddelenprijzen in Europa.
In vergelijking met andere Westeuropese landen blijkt 85 procent van de in ons land verkrijgbare middelen duurder te zijn dan gemiddeld in België, Frankrijk, Engeland, Italië en Ierland. Alleen in West-Duitsland zijn de medicijnen nog duurder.
Samen met buitenlandse consumentenorganisaties heeft de Consumentenbond in de zeven Europese landen verschillende geneesmiddelen, zoals pijnstillers, antibiotica, zenuwmiddelen, hartmedicijnen, middelen tegen hoge bloeddruk en maag- en darmmiddelen ingekocht.
Bepaalde soorten medicijnen blijken in ons land zelfs buitensporig duur. Het reumamiddel Indocid kost bij ons zeven keer zoveel als in Italië, terwijl de pijnstiller Aspro 500 in Frankrijk voor bijna de helft van de Nederlandse prijs over de toonbank gaat. Van de in totaal vijf groepen medicijnen die de Consumentenbond in de Consumentengids beschrijft, komt Nederland er twee keer als duurste van de zeven landen uit en drie keer als het op één na duurste land.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 1985
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 februari 1985
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's