Opiniebladeren
Het leven van een wonderkind gaat niet over rozen. Je mag dan op je achtste je eerte soloconcert geven maar daar staan heel wat ontberingen tegenover. Nooit buitenspelen als je uit school komt. EIke dag een uur oefenen en op woensdags de hele middag. Want al denkt iedereen dat het voor een wonderkind een fluitje van een cent is om de mioeilijkste vioolconcerten te kunnen geven, de werkelijkheid is wel even iets anders.
Toch klaagt de violiste Emmy Verhey in de Haagse Post niet over haar jeugd, die bestond uit louter en alleen oefenen met het spelen van de viool. Haar ouders klaagt ze dan ook niet aan. Ze vindt het laf om je ouders overal de schuld van te geven. „Een beetje laf. Ik was er zelf bij. Als ik anders gewild had, had ik die viool over de heg moeten gooien, dat heb ik niet gedaan. Ik was een braaf meisje".
Niet alleen Emmy heeft zich heel wat pleziertjes moeten ontzeggen. Ook haar vier broers zijn met de schaduwzijden van een wonderkind geconfronteerd.
Ons hele gezin heeft onder mijn talent geleden. Alle aandacht ging naar mij. Mijn broers moesten afwassen. Ik hoefde nooit.
Emmy Verhey als zusje... huu. EIke dag dat gejammer van die viool aan je kop. Elke dag over Emmy moeten horen."
Verlegen
Al dat gestudeer op die viool had voor Emmy als consequentie dat ze halverwege de tweede klas van de middelbare school is gegaan. Daar heeft ze de vrees aan overgehouden dom gevonden te worden. Enorm zelfverzekerd is ze ondanks de roem die haar op jeugdige leeftijd ten deel viel niet geworden. „Ik ben misschien voor de viool gemaakt.
Maar niet voor het podium. In wezen ben ik verlegen en introvert. In het normale leven treed ik zelden op de voorgrond. Het liefst ga ik in een groep op. Voor een concert ben ik bloednerveus. Maar niemand die het ziet."
In de Haagse Post geen woord over de afgeketste besprekingen tussen dit blad en de uitgever van VNU. De Haagse Post ligt in de clinch met haar huidige uitgever De Weekbladpers. Die zou zo blijkt uit het VNU-blad „De Tijd", HP achterstellen bij haar andere uitgave. Vrij Nederland.
De kunstbijlage van VN zou bedoeld zijn om HP ter ziele te laten gaan. Nu de besprekingen met VNU geen resultaat hebben opgeleverd zit er voor de socialisten van de Weekbladpers niets anders op dan vrede met elkaar te sluiten.
Misbruik
In De Tijd ook een verhaal over het misbruik van voorwetenschap op de effectenbeurs. Aan de hand van het optreden van een aandeelhouder van Boskalis wordt deze verboden praktijk uit de doeken gedaan. Het slachtoffer van dit soort praktijken wordt de argeloze belegger, die aandelen koopt die steeds lager genoteerd worden.
De overeenkomst tussen de winnaar van de Elfstedentocht en de grootste makelaar in ons land is dat beiden boerenzoons zijn zo blijkt uit Elseviers Weekblad. Daar is de makelaar apetrots op. In de onroerend-goedwereld gebeurt volgens Van Zadelhoff niets oneerbaars ondanks zijn optreden bij de verkoop van Babylon aan ABP, waaraan hij miljoenen verdiende. „Ik zit er midden in en ik ben ervan overtuigd dat er nog steeds een heel gezond en heel eerlijk stuk onroerend goed-circuit in ons land bestaat. In de windhandel in de „boomjaren" zijn er uitwassen ontstaan. Ik geef het grif toe."
Elseviers Magazine zocht met behulp van het Nipo uit wat de Nederlandse rooms-katholieken vinden van het komende pausbezoek. Bijna de helft van de ondervraagden doet het bezoek niets, terwijl 24 procent tegen is. Johannes Paulus II kan wat hen betreft dus maar beter in Rome blijven, al wil ruim 40 procent nog wel de televisiereportage van het bezoek bekijken.
Acteurs
In Koers een reportage over de radionieuwsdienst van het ANP. Wie nieuwslezer wil worden moet journalistiek geïnteresseerd zijn. De nieuwslezers worden niet op hun stem aangenomen, want dan kan men volgens de hoofdredacteur net zo goed acteurs inhuren. Het gaat de radionieuwsdienst slechts om de feiten. „Wij gaan bewust bedoelde bijkleuring uit de weg. Als je evangeliserend wilt werken, dan moet je hier niet wezen."
Wie wel evangeliserend wil werken is Dunamis, een omroeporganisatie die via de kabeltelevisie het evangelie wil brengen. Achter Dunamis verschuilen zich, zo blijkt in Vrij Nederland, leden van de Pinkstergemeente. Ze zijn teleurgesteld in de EO, die dan wel de B-status kreeg maar waar maar twee procent van de kijkers naar kijkt. Zij richten zich op de afvalligen en dwalenden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 februari 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 februari 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's