Rauwkost
„Eet langzaam en kauw goed". Geen overbodige tip in een boek met allerlei recepten voor rauwkost en andere gezonde kost. Er worden een aantal mogelijkheden gegeven om de witte kool, de bloemkool en de spruiten nu eens niet gewoon te koken, maar rauw te eten. Wat nog gezonder is ook.
In het boek is een uitgebalanceerd menu voor drie weken te vinden. Brij en salades zijn veel voorkomende gerechten, maar daar zijn talloze variaties op gemaakt. Een hoofdstuk over vasten doet wat vreemd aan in een receptenboek. Toch past het wel in een boek over gezonde kost. Om het lichaam echt helemaal te reinigen van ongewenste stoffen is vasten nodig volgens de schrijfster. Het rauwkostboek kan kokers en kooksters die bewust gezond willen eten goed van pas komen, maar ook mensen die wel eens wat anders willen dan de gewone warme hap kunnen er ideeën uit opdoen.
„Rauwkost en andere gezonde kost" geeft 275 recepten en is voorzien van zwart-wit tekeningen en vier kleurenfoto's. Het is geschreven door Gun Skoog en uitgegeven bij La Rivière en Voorhoeve in Zwolle. De prijs is ƒ 22,10. Een greep uit de recepten.
Bosbessenbrij
1/2 1 water, 375 g verse bosbessen, 2 a 3 eetlepels honing, grofgemalen rogge- of tarwemeel.
Breng het water, de bessen en de honing aan de kook. Voeg meel toe tot er een stevige brij ontstaat. Laat de brij 5 tot 10 minuten koken. De kooktijd is afhankelijk van het meel. Hoe grover dit is gemalen, hoe langer de brij moet koken. Opdienen met melk.
Groene aardappelsalade
375 g gekookte aardappels, 75 g spinazie, peterselie, bieslook, sterkers, dille, verse of gedroogde tijm, dressing nr. 4, 1 dl kwark, 1 dl zoete of zure room of yoghurt, '/a theelepel reformmosterd, mespuntje zeezout.
Alle ingrediënten goed door elkaar roeren. Snijd de aardappels in dobbelsteentjes. Maal of mix de spinazie. Snijd of knip de kruiden fijn. Maak de dressing op smaak af met tijm en roer er de groenten en de kruiden doorheen. Schep er ten slotte de aardappels door.
Sesammelk
150 g sesamzaad, 6 dl water, eventueel honing.
Mix het sesamzaad 15 tot 20 seconden. Voeg het water toe en mix dit 1 tot 2 minuten. Zeef de vloeistof. (De sesambrij die u overhoudt kunt u verwerken bij het bakken van brood of in een brij of pap. Voeg, zo nodig, de honing toe
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's