HOOFDDOEKJES ALS PROBLEEM
De komst van duizenden Turkse en Marokkaanse gastarbeiders naar ons land, zoals die in de jaren zestig plaats vond, is een gebeurtenis waarvan de consequenties nog nauwelijks te overzien zijn. Vooral ook omdat velen van hen na verloop van tijd hun gezin lieten overkomen, wat in de praktijk veelal betekende dat ze zich blijvend in ons land gingen vestigen.
Deze Turkse en Marokkaanse gezinnen hielden er heel andere zeden en gewoonten op na dan we in Nederland kenden, hoewel we in ons land toch vertrouwd waren met een grote verscheidenheid aan opvattingen. Daarbij moeten we uiteraard wel bedenken dat allerlei afwijkende zeden en gebruiken niet per se verkeerd zijn, ook al zijn ze in onze ogen hoogst merkwaardig. Veel van die afwijkende levensgewoonten van Turkse en Marokkaanse gezinnen hangen samen met hun islamitische godsdienst. Soms heel direct, soms is het verband meer zijdelings. Zo is er In Alphen aan den Rijn een conflict uitgebroken over hoofddoekjes. Het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn heeft verboden dat Marokkaanse meisjes op de openbare scholen in de klas een hoofddoekje dragen.
Dat verbod heeft kritische reacties uitgelokt van de PvdA kamerfractie en het Nederlands Centrum Buitenlanders. Het openbaar ondenwijs dient immers - volgens de grondwet - gegeven te worden met eerbiediging van ieders godsdienst of levensovertuiging. Dat geldt ook voor de godsdienst van de islamieten.
Nu heeft het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn door een Nederlandse hoogleraar laten uitzoeken of het inderdaad een voorschrift van de Koran is dat vrouwen en meisjes een hoofddoek of sluier dragen. Volgens de betreffende islamkenner is dat niet zo. Maar volgens de ouders in Alphen zijn die hoofddoekjes wel degelijk uiting van een religieuze traditie.
Het lijkt ons toe dat het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn met dit verbod inderdaad te ver gegaan is. Een openbare school dient nu eenmaal allerlei godsdienstige en levensbeschouwelijke opvattingen te eerbiedigen. Daar moet meer getolereerd worden dan op een christelijke school die immers zelf een bepaalde principiƫle overtuiging heeft.
Bovendien kan men bepaald niet stellen dat het lesgeven aan deze Marokkaanse meisjes onmogelijk gemaakt wordt of zelfs maar bemoeilijkt wordt doordat zij in de klas een hoofddoekje op hebben. Zo lang er op de scholen in Nederland geen gekkere dingen gebeuren dan dat, zal het nog wel meevallen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's