NLM ziet vervoer met 9 pct. stijgen
Eerste winst in 18-jarig bestaan
SCHIPHOL — De NLM, een procent dochteronderneming van de KLM, heeft over het boekjaar 1984/1985, dat 31 maart afloopt, een vervoersgroei van 9 procent bereikt ten opzichte van het vorige boekjaar. Het vervoer van de binnenlandse diensten tussen Amsterdam en Eindhoven en Maastricht nam met 15 procent toe van 36.500 passagiers tot ruim ...00. Dit heeft NLM-directeur Drs. A. J. Leyer gistermorgen meegedeeld.
Voor het eerst in het 18-jarig bestaan van de NLM zal de onderneming over het bijna afgelopen boekjaar financieel gezien positieve cijfers tonen. Leyer wilde geen nadere gegevens geven over het financiële resultaat. Het boekjaar 1983/1984 sloot de NLM af met een verlies van 2,3 miljoen gulden,
De buitenlandse diensten van de NLM zijn al een paar jaar winstgevend. Deze winst is echter tot en met het vorige boekjaar geheel tenietgedaan door de forse verliezen die de NLM leed op het binnenlandse routevervoer met name op de routes naar het noorden, waarop het passagiersaanbod nog steeds terugloopt.
Kleinere vliegtuigen
Zoals bekend stopt de NLM 28 maart met de lijndiensten naar Groningen en Enschede. Deze worden vanaf die datum volledig overgenomen door de jongste Nederlandse luchtvaartmaatschappij Netherlines, die op deze routes aanzienlijk kleinere vliegtuigen inzet dan de F27-toestellen waarmee de NLM vliegt. Ook de diensten naar de Zuidnederlandse bestemmingen zijn verliesgevend en en zullen dat volgens Leyer ook blijven.
Al verwacht hij ook het komende boekjaar een toename van het vervoer op deze routes.
De NLM zal met ingang van de komende zomerdienstregeling, eind maart, 15 buitenlandse bestemmingen gaan aandoen. Voor de KLM zal de maatschappij dagelijks met uitzondering van het weekeinde een retourvlucht Amsterdam-Praag gaan uitvoeren. De diensten Eindhoven-Londen-Gatwick worden van twee naar drie per dag opgevoerd.
Vloot
De vlootsamenstelling zal, zo verklaarde Leyer, op korte termijn niet worden gewijzigd. Binnen de KLM en NLM is in het verleden gedacht aan de aanschaf van kleiner materieel waarover de NLM nu beschikt om de binnenlandse markt rendabeler te komen bedienen en met het oog op de ontwikkelingen in het interregionale Europese vervoer. De NLM is echter van dit idee afgestapt gezien de grote aanpassingen van de NLM-organisatie de aanschaf zal vragen. Een andere reden is, aldus Leyer, dat men met het huidige materieel de markt, die de NLM voor ogen staat, goed kan worden bediend. Ook aan een groter vliegtuig dan de F28, waarvan de NLM er vier heeft, wordt op dit moment niet gedacht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's