Verhoogde spanning in Libanon door sji'ieten
Invloed van door Khomeini geïnspireerde moslims groeit
JERUZALEM — Met de waarschuwing dat de sji'ieten voor elk Libanees dorp dat door Israëliërs „aangevallen" wordt, een dorp in het noorden van Israël onder het vuur zullen nemen, heeft de sji'ietenleider Nabih Berri de spanning in Libanon aanzienlijk verhoogd. De laatste twee weken, sinds de eerste fase van de terugtrekking is voltooid, reageert Israël op de aanslagen, waarvan er gemiddeId vier tot vijf per dag worden gepleegd, met hardhandige speurtochten naar de daders.Deze acties hebben al aan verschillende terroristen het leven gekost.
Israël krijgt in Libanon onverwachts te maken met felle aanvallen van door Khomeini geïnspireerde moslims. Het feit dat Israël heeft aangekondigd Libanon te zullen verlaten, heeft de aanslagen alleen maar doen toenemen. De sji'ieten kunnen blijkbaar het geduld niet opbrengen te wachten tot Israël is teruggetrokken of gunnen het Israëlische leger geen vrije aftocht. Tot het laatste toe zullen de Israëlische soldaten in Libanon blijven functioneren als een schietschijf. De militairen, die meestal op herhaling naar Libanon moeten nemen thuis afscheid met de gedachte dat zij niet levend terug zullen keren.
Zelfmoordcommando 's
De sji'ieten, of zoals ze hier ook genoemd worden: Khomeinisten, hebben gedreigd niet te zullen schromen voor aanvallen op het grondgebied van Israël. Daarmee is de heilige oorlog van Khomeini, de yihad, dichterbij gekomen. Khomeini heeft van het begin af aan gezegd dat het einddoel van de heilige oorlog met Irak Jeruzalem is. Wat zijn morele invloed betreft is hij daar als geestelijk leider al aanwezig. In Arabische winkeltjes waar vroeger bier en anders sterke dranken geschonken werd, zijn nu de alcoholica, in het openbaar in elk geval taboe.
Het dreigement van de Libanese sji'ietenleider Berri werd begin deze week aangesterkt door zijn militaire bevelhebber Kalil Jeradi: „We menen het, we gebruiken wapens die gesteund worden door het geloof in god. Israël moet rekenen op vier zelfmoordaanvallen per week. We hebben enorm veel explosieven en zelfmoord commando's."
In Libanon is het anti-Israëlische geweld weliswaar toegenomen, maar wat de onderlinge twisten tussen de diverse bevolkingsgroepen betreft, is er nog geen sprake geweest van een groot rechtstreeks treffen. Volgens een betrouwbare Libanees-christelijke bron wacht men tot Israël verder is teruggetrokken. Maar ondertussen bereidt men zich voor om, zodra dat mogelijk is, de macht te grijpen in de al door Israël verlaten havenstad Sidon. Sidon was voor de Israëlische invasie na Beiroet het belangrijkste centrum van de PLO. Men houdt er rekening mee dat de momenteel naar de Jordaanse hoofdstad Amman uitgeweken PLO-leider Arafat terug zou willen keren naar zijn oude stek aan de Middellandse Zee.
Wraaknemingen
Verder maken zowel de sji'ieten als de Soennieten zich op om met eikaar strijd te gaan leveren. De Soennieten, die in de meeste landen van het Midden-Oosten de meerderheid vormen en tevens het bewind voeren, kunnen rekenen op forse steun van met name Saoedi-Arabië als zij erin slagen de opkomende dreiging van de sji'ieten de kop in te drukken. Saoedi-Arabië heeft intern ook problemen met de toenemende invloed van de sji'ietische minderheid, en ziet in het Iran van Khomeini een gevaar voor het Midden-Oosten.
Ten slotte hebben de sji'ieten op hun beurt in Sidon al duidelijk gemaakt dat zij van Libanon een moslimrepubliek willen maken. Al met al is de sombere toekomstverwachting reden geweest voor de ongeveer 30.000 christenen (van de in totaal circa 200.000 inwoners in Sidon) de stad te verlaten en te verkampen naar het naburige Djezzin, dat van origine een christelijke nederzetting is. De christenen in Libanon dringen er bij de Israëlische regering sterk op aan te blijven totdat het Libanese leger sterk genoeg is zelf de orde te handhaven.
De christenen in de omgeving van Sidon vrezen toekomstige wraaknemingen vanwege een pro-Israëlische houding in de afgelopen jaren. Een aantal van hen is bij de terugtrekking als het ware met het Israëlische leger mee verhuisd naar het zuiden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's