Op voorhand geen nee tegen Star Wars
Van den Broek negeert wensen oppositie
DEN HAAG — Minister Van den Broek van buitenlandse zaken is niet bereid op voorhand een negatief oordeel te vellen over het Amerikaanse Strategisch Defensie Initiatief (SDI), ook wel Star Wars genoemd.
Van den Broek nam hiermee gisteren, tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer, stelling tegen de wensen van de linkse oppositie om de totstandkoming te bevorderen van een verdrag dat de ontwikkeling en de stationering van ruimtewapens verbiedt.
Met een „nee" tegen Star Wars stelt Nederland zich buiten de discussie, terwijl het onderzoek gewoon wordt voortgezet. De kans op kritische toetsing wordt daarmee gemist, schat de minister. „Gaan we nu in dezelfde richting als met de kruisraketten, waarbij de grootste oppositiepartij de PvdA een categorisch „nee" laat horen en kiest voor het isolement," luidde zijn vraag aan de sociaal-democraat Ter Beek, die Star Wars als buitengewoon gevaarlijk en destabiliserend had afgeschilderd.
Van den Broek geeft er de voorkeur aan actief betrokken te blijven bij de discussie op technisch en strategisch gebied. „Want we praten hier wel over het overschakelen van offensieve, nucleaire systemen naar defensieve, niet-nucleaire wapensystemen," aldus de minister. Niemand is op dit moment trouwens in staat de voor- of nadelen van Star Wars helder te krijgen. De minister wees de Kamer bovendien op de door de Amerikaanse regering publiekelijk afgelegde verklaring niet verder te kunnen gaan dan de fase van onderzoek. Voor stationering zal overleg met het bondgenootschap plaats moeten vinden.
Westeuropese Unie
Zinvol noemde de minister het idee van een kamermeerderheid om ten aanzien van de ruimtewapens gezamenlijk op te trekken in het verband van de Europese Politieke Samenwerking (EPS). Er is al in de permanente raad van de Westeuropese Unie (WEU) over gesproken. Minder behoefte heeft hij aan een samen te stellen Europese commissie van deskundigen, zoals in een motie van D'66-woordvoerder Engwirda werd voorgesteld. Een Europese discussie wil Van den Broek wel bij zijn Europese collega's aankaarten, maar hij wil ten aanzien van de vormgeving de handen vrij hebben. Eerder zou hij er de voorkeur aan geven de discussie in NAVO-verband te voeren, maar de motie geeft hem toch geen onoverkomelijke moeilijkheden.
Tekenen van verbetering signaleerde hij in de Oost-Westverhouding, maar elke gedachte dat Nederland een gelijke afstand tot de twee supermogendheden zou moeten bewerkstelligen wees hij van de hand. De houding van de Nederiandse regering wordt niet getekend door blinde anti-Sowjetgevoelens zonder oog te hebben voor het falen van de Verenigde Staten. Maar de regering gaat niet voorbij aan de fundamentele verschillen tussen beide mogendheden. Het gaat om de confrontatie tussen vrijheid en onvrijheid. Een en ander neemt niet weg dat Nederland wil bijdragen tot een proces van geleidelijke ontspanning.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 maart 1985
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's